Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС ще поеме нови заеми, за да подкрепи Украйна

Украински войник си почива в полева болница край Попасна, Луганска област на Украйна, 9 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа приетия от Конгреса Закона за заем-наем в защита на демокрацията в Украйна. Това ще позволи на Белия дом без административно забавяне да финансира украинската военна отбрана срещу руската агресия. Законът повтаря акта на президента Франклин Рузвелт от 1941 г., по който САЩ са финансирали своите съюзници срещу нацизма по време на Втората световна война, включително и СССР, предава REUTERS.

Еврокомисията планира да тиражира нов съвместен евродълг от 15 млрд. евро, за да финансира Украйна през следващите 3 месеца, съобщава POLITICO, като се позовава на дипломати в Брюксел. Механизмът ще е подобен на програмата SURE, използвана по време на коронавирусната пандемия.

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи включват определяне на условията за транзакции с „неприятелски“ държави, предава ТАСС. Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания и Москва им спря газа. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане.

Още от категорията

 Елеонора Митрофанова

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на..

публикувано на 30.06.22 в 19:23

Решението да изгоним руските дипломати не е взето еднолично

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати не е взето еднолично, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той поясни, че темата за броя на дипломатите в руското посолство е обсъждана както на Съвета по сигурността, така и на..

публикувано на 30.06.22 в 16:28

Президентът отрече да е получавал доклад за шпионаж на руски дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители, заяви президентът Румен Радев в Мадрид. По думите му, на проведения на 9 юни т.г. Съвет по сигурност към Министерския съвет темата не е..

публикувано на 30.06.22 в 15:37