Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна

Чехия подкрепя влизането на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

В Прага президентите на България и Чехия Румен Радев и Милош Земан осъдиха остро руската инвазия в Украйна. Българският държавен глава каза, че тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус върху източния фланг, предаде БТА.

Според Радев санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но да не се допуска те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Той посочи, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на икономиката ни.

Земан каза в пред медиите, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

Румен Радев открои и дълбоките исторически връзки между Чехия и България, датиращи още от IX век с историческата мисия на братята Кирил и Методий. Българският президент подчерта и доброто сътрудничество в областта на науката, културата и образованието.

„Високо ценим изучаването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е важно условие за свободния обмен в културата, икономиката, образованието, във всички области от съвременния живот“, заяви президентът Радев.

Още от категорията

Драгомир Заков

Трябва още много работа за устойчива евронцентрация на Северна Македония

Правилно и отговорно е гласуваното в парламента френско предложение за началото на преговори между Северна Македония и ЕС, каза пред БНР министърът на отбраната Драгомир Заков. Той смята, че решението дава уникален шанс на България да защити своя..

публикувано на 26.06.22 в 12:11
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Г-7 въвежда ембарго срещу руското злато и готви нови помощи за Украйна

След като превзе Северодонецк, руската армия съсредоточи усилията си върху превземането на съседния град Лисичанск . Продължава и тероризирането на Украйна с ракетни удари. Сутринта на 26 юни беше атакуван жилищен квартал близо до центъра на Киев и..

публикувано на 26.06.22 в 09:17
 Депутати от партия

Скопие ни връчи нота заради плакати "Македония е България" в парламента

Външното министерство на Република Северна Македония излезе с остра позиция срещу езика на омразата в българския парламент и връчи вербална нота до Министерството на външните работи. В документа се казва, че Скопие най-остро осъжда плакатите "Македония..

публикувано на 25.06.22 в 16:36