Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България очаква от САЩ газ на цени под тези на "Газпром"

Снимка: pixabay

Във Вашингтон премиерът Кирил Петков се е срещнал с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

"Потвърдихме стратегическото партньорство между България и САЩ и ангажимента ни за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни за постигане на газова независимост за България и региона", написа Петков във Фейсбук.

В разговора в Белия дом са договорени доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на "Газпром", които да започнат от месец юни, съобщи правителствената пресслужба.

Украйна ще прекрати 1/3 от доставките на руски газ към Европа през ключов транзитен пункт в Луганска област и обвини за това руските окупатори, които са превзели ключова газостанция. От "Газпром" обявиха, че предлаганото алтернативно превключване на транзита през станция в контролираната от Украйна област Суми е технически невъзможно.

За денонощието украинската армия е отбила 12 руски атаки в Донбас и е продължила своето настъпление на север от Харков. Това е наложило Москва да прехвърли руски части от Изюм, за да се опита да спре украинците да развият своя успех, съобщи американският Институтът за изследване на войната – ISW.

Снимка: Министерски съвет

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28