Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стокообменът между България и Чехия се е утроил за последните 10 години

Снимка: president.bg

През последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, достигайки 1,727 млрд. евро, което е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. Това обявиха българският президент Румен Радев и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела, при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото "Together We Achieve More".

Румен Радев заяви, че отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения и открои възможности за задълбочаване на партньорството между двете страни. Това са иновациите, информационните технологии, автомобилната и отбранителната промишленост, енергетиката, здравеопазването, туризма и инфраструктурата. Има потенциал стокообменът догодина да стигне 2 млрд. евро, като основни предизвикателства пред бизнеса са последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна.

Държавният глава заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единство и повече усилия от страна на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийна независимост на държавите. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. "Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност", посочи Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40