Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

Снимка: Природен парк Странджа

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево. Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново. Празникът ще е в местността "Харманята", където в момента може да се види цъфнала зеленика- символ на Странджа планина.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено на труднодостъпни места в Странджа и Кавказ.

Фестивалът на зелениката всяка година се открива с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ и включва богата програма с кулинарни предизвикателства и типично местни специалитети, песни и туристически маршрути. Новото тази година е отправената покана към останалите природни паркове в България да покажат своите забележителности.

"Посрещаме много туристи от цялата страна, защото това е най-големият празник в Странджа за природолюбители и приятели на планината", каза още директорът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова.

„Ясен месец“ - химн на Странджа

Още от категорията

Сезонът на черешите в Кюстендил е към края си, но идва време за черешовата баница

Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите географски ширини. Пресни череши могат да се наберат още през май, а в началото на юли кампанията по прибирането на плодовете от череши и вишни вече е почти приключила. Богати на витамини,..

публикувано на 06.07.22 в 14:47

Празник на българската музика в сърцето на България

Разположен в подстъпите на Средна Стара планина, под величествените върхове Ботев и Марагидик, град Априлци събра певци, музиканти и състави . Те представиха своето изкуство на 25 юни, на сцената на читалище "Бъдеще 1984" – кв. Острец. Така очакваната..

публикувано на 28.06.22 в 11:44

Националното изложение на занаятите и изкуствата в Орешак чества половинвековен юбилей

С ретроспективната изложба “Традиция с бъдеще” Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак днес отбелязва половинвековния си юбилей. Официален гост на празника е вицепрезидентът Илияна Йотова, която заяви: "..

публикувано на 25.06.22 в 15:20