Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

Снимка: Природен парк Странджа

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево. Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново. Празникът ще е в местността "Харманята", където в момента може да се види цъфнала зеленика- символ на Странджа планина.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено на труднодостъпни места в Странджа и Кавказ.

Фестивалът на зелениката всяка година се открива с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ и включва богата програма с кулинарни предизвикателства и типично местни специалитети, песни и туристически маршрути. Новото тази година е отправената покана към останалите природни паркове в България да покажат своите забележителности.

"Посрещаме много туристи от цялата страна, защото това е най-големият празник в Странджа за природолюбители и приятели на планината", каза още директорът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова.

„Ясен месец“ - химн на Странджа

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят български народни носии в румънския град Гюргево

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутракан Калина Михайлова представя изложба с български народни носии в румънския град Гюргево, предаде БТА. Експозицията с 20 носии може да бъде видяна в местния Дом на пенсионера от 21 до 24 май. Всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00
Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10