Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки илюстратор рисува графити в Националната галерия "Квадрат 500"

4
Снимка: личен архив

В скулптурната градина на Националната галерия "Квадрат 500" в София, около работите на едни от най-големите български майстори на изящното изкуство като Павел Койчев, Крум Дамянов и Велислав Минеков, точно в този момент се ражда творба на съвремието - графит. Между 10 и 14 май гръцкият автор Билос Мантопулос-BILOS рисува своето произведение PLETHOS / МНОЖЕСТВО пред погледа на посетителите на галерията. Той е първият международен артист, поканен да участва в програмата "Стената" на Националната галерия, която беше открита през пандемичната 2020 година. Тя дава възможност на съвременни автори с фокус върху графити и стенописното изкуство да реализират свои проекти по покана на кураторски екип. Това се случва върху монументално декоративно пано с размери 2.40 м х 26 м, разположено в средата на постоянната експозиция на музея.

 Пръв имаше възможността да изрисува своите ярки геометрични форми Николай Петров GLOW с неговата "Градина на цветовете". Година по-късно там се появи "Яйцедентът" със силно разпознаваемия "градски" почерк на Алекси Иванов.

Тази година паното е поверено за първи път на въображението и таланта на чужденец – гръцкия илюстратор и художник на стенописи BILOS, избрал София за свой дом в последните няколко години. Характерна за работата му е тънката граница между илюстрацията, керамиката и абстракцията, която често пъти бива прекрачена. Разказът му винаги е фигуративен и отворен за интерпретации. Какви ще бъдат те след завършването на PLETHOS / МНОЖЕСТВО от страна на публиката предстои да видим. Дотогава всеки ден до 18 часа посетителите на "Квадрат 500" могат да наблюдават как се раждат съвременните графити по светло в класическия дом на изкуството. А на 14 май, в рамките на Европейската нощ на музеите в столицата ни, BILOS ще постави последните щрихи на своята творба, която ще остане в галерията през следващата една година.  

Редактор: Весела Кръстева

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинен спектакъл обогатява програмата на тридневния музикален фестивал на Бузлуджа

Въздействащ светлинен спектакъл ще обогати изживяването по време на Open Buzludza Festival 2024. От 8 до 11 август пред  паметника, на поляната пред хижа "Бузлуджа" и в гората ще има богата музикална програма с обичани наши и чужди изпълнители...

публикувано на 08.08.24 в 06:55

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20