Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Япония с нова инвестиция в българското кисело мляко

Снимка: mi.government.bg

Японската компания "Мейджи" иска вложи още средства в производството на българско кисело мляко – в лабораторията на държавната компания за производство на мляко "Ел Би Булгарикум".

Това обяви посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира, който посети заедно с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова българското предприятие, съхраняващо над 1000 щама бактерии и повече от 100 закваски за оригиналното българско мляко.

Голяма част от модерната техника в компанията е японска, а много от служителите в нея са били на обучение в Япония.

Посланик Хироши Нарахира каза, че за японците киселото мляко е символ на България и разказа, че то влиза в Япония през 1970 г., когато е представено на Експо "Осака".

Още от категорията

БНБ пуска златна монета за 300 годишнината от рождението на св. Паисий Хилендарски

От 27 юни Българската народна банка – БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета „Паисий Хилендарски – два златни лева“. Цената на монетата е 3755 лева или 1920 евро. Монетата ще се продава в централата на БНБ и в офисите на още..

публикувано на 26.06.22 в 15:57
МВФ е съгласен да има финансови компенсации за бизнеса и домакинствата заради по-скъпите енергоносители

МВФ е против въвеждането на различен ДДС в България за стоките и услугите

Международният валутен фонд - МВФ очаква инфлацията в България средно за 2022 г. да е 12,2%. Това е записано в заключителната позиция на Изпълнителния съвет на фонда, която се базира на данните на мисията на монетарната институция в София...

публикувано на 26.06.22 в 10:25

Очакват ни високи цени на енергоносителите поне до 2023 г.

Високи цени на енергоносителите поне до 2023 г. прогнозира зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова. По време на Софийския икономически форум тя заяви, че усилията на правителството след спирането на газовите доставки от страна на Русия са..

публикувано на 21.06.22 в 15:53