Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България e водач в ЕС по брой украинци, регистрирани с временна закрила

| обновено на 12.05.22 в 16:15
Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството.

Около 6 милиона души са напуснали Украйна заради войната. Пристигналите в България към 12 май са 252 826, от тях 41% са останали. Регистрираните по временна закрила са 102 522, или почти 100% от тези, които са останали. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на групата, и уточни, че страната ни излиза на водещо място по брой регистрирани с временна закрила сред държавите в ЕС.

До края на седмицата ще бъде открита дигитална платформа за събиране на данни за това, колко украинци имат намерение да останат в страната, тъй като част от тях искат да напуснат страната след 31 май. Голяма част от бежанците заявяват, че желаят да се настанят на външни адреси, т.е. под наем, а не да ползват общински и държавни бази.

Близо 70% от бежанците от Украйна имат нагласа да работят в страната, около 10% са готови да работят, ако децата им бъдат приети в детска градина, подчерта Тошева.

До края на следващата седмица ще има яснота къде точно ще бъдат преместени украинските граждани, които в момента са настанени в хотели, обяви оперативната група за бежанците към правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46