Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Много държави вече облекчават режима на пътуване, покрай затихването на пандемията с коронавирус по света. Други обаче продължават да налагат ограничителни мерки  на пристигащите. Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Общо 15 държави от ЕС и от Европейската икономическа зона отмениха ковид ограниченията за пътуващите. Сред тях са България, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Швеция и Швейцария.

Това означава, че лицата, пристигащи в тези държави, независимо от страната на произход, вече не са длъжни да представят на граничните пунктове валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест.

Освен че либерализираха режима за пристигащите граждани, тези 15 държави премахнаха и по-голямата част от вътрешните си ограничения. Те вече не изискват пътниците да носят маски за лице или да притежават валидно доказателство за ваксинация или преболедуване от Covid-19, когато посещават различни обществени места и събития.

Междувременно, някои популярни туристически дестинации, като Франция, Германия, Испания и Португалия, все още запазват ковид ограниченията си.

Франция изисква от всички пристигащи да представят цифров сертификат, удостоверяващ пълен курс на ваксинация, отрицателен PCR тест или преболедуване.

Германия, Испания и Португалия по същия начин изискват от пътниците да предоставят валидно доказателство, свързано с техния Covid статут при пристигането им. Документът за завършен ваксинационен цикъл се счита за валиден, ако е издаден до 180 дни след последната поставена доза. Сертификатите за преболедуване на Covid-19 важат, ако то се е случило до 90 дни преди пътуването. Очаква се през юни властите и на тези държави да либерализират режима на пътуване.

Израел облекчи режима си на влизане в страната. Считано от 10 май т.г. пътуващите вече могат да представят, освен  PCR, и бърз антигенен тест, взети в рамките на 24 часа преди заминаването, вместо на 72 часа, както беше по-рано. Бързите антигенни тестове са много по-евтини и достъпни, от PCR тестовете, затова облекчението е било посрещнато с радост от желаещите да пътуват до Израел, съобщиха от Euronews. Но някои пътници ще изчакат до 20 май, когато властите окончателно се готвят да премахнат тестовете за Covid при влизане в страната, твърди медията. Гражданите трябва също така да притежават сертификат, удостоверяващ пълен цикъл на ваксинация или преболедуване.

Лаос отвори границите за туристи, считано от 9 май, след като доскоро само няколко провинции бяха достъпни за пътуващите чужденци. Те вече не подлежат на карантина при пристигането си и не трябва да се тестват за Covid-19 на границата. Въпреки това, туристите, които не са напълно ваксинирани, следва да представят отрицателен резултат от бърз антигенен тест, взет в рамките на 48 часа преди заминаването.

Япония се готви да се отвори за чуждестранни туристи от следващия месец. Докато много азиатски държави вече посрещат международни пътници, Япония - една от най-популярните дестинации на континента - остава твърдо затворена. Но предстои разхлабване на режима. Тези дни премиерът Фумио Кишида обяви на пресконференция в Лондон, че страната ще облекчи граничния контрол още през юни с цел да съживи туризма. Притокът на чужди туристи в страната е намалял от 32 милиона през 2019 г. до едва 250 000 през 2021 г., съобщава CNBC. Засега властите все още не са обявили подробности, свързани с новия режим на влизане в страната, но се говори, че ще има дневни ограничения на броя посетители.

Eвропа отменя задължителните маски по време на полет, считано от 16 май, съобщиха от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) и от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. В съобщението се посочва обаче, че маската остава една от най-добрите защити срещу предаване на Covid-19.

"За пътниците и екипажите това е голяма стъпка към нормализацията на въздушните пътувания. Пътниците обаче трябва да имат отговорно поведение и да уважават избора на другите около тях. И пътник, който кашля или киха трябва сериозно да се замисли за слагането на маска, за да подсигури седящите наблизо", посочва Патрик Ки, изпълнителен директор на ЕААБ.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Бира с дъх на … Странджа планина

Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен..

публикувано на 21.05.22 в 10:25

239 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 239 случаи на коронавирус от направените 5414 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 4,5% от пробите са дали положителен резултат. 61% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 21.05.22 в 09:34

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15