Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Стийв Ханке: Българите ще обеднеят още повече с влизането в Еврозоната

Снимка: БГНЕС-архив

Присъединяването на България към еврозоната ще повиши риска от по-висока инфлация, коментира пред bTV световноизвестният икономист проф. Стийв Ханке, въвел системата на валутния борд у нас. Проф. Ханке критикува и начина, по който темата за въвеждането на еврото се разглежда и посочи, че това е политическо решение. „Това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи тайно от обществото“, коментира икономистът и посочи, че няма икономически анализ за ползите и за цената за обществото и икономиката от въвеждането еврото.

Проф. Ханке подчерта, че е необходим анализ на БНБ и на Министерството на финансите, както и серия от изследвания. „Отървете се от тайните!“, препоръча той и посочи, че по темата трябва да има и обществен дебат и референдум, защото рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако България приеме еврото и изостави валутния борд. „Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70 % от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост“, категоричен е икономистът.


Още от категорията

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други..

публикувано на 27.06.22 в 14:16

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон. За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то..

публикувано на 27.06.22 в 13:20