Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция по повод 80 годишнината на Института за български език

Снимка: архив

Съвременното състояние на българския език, съпоставката му с практиката на сходните езици, постиженията и мястото му в европейското езикознание са темите на Международната юбилейна конференция на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин”. По повод 80-годишнината на института доклади ще изнесат и гости от Полша, Русия, Украйна, Румъния, Словения.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави форума и посочи проблема със загубата на голяма част от лектората по българистика в Европа.
Тя огласи две инициативи под егидата на президентството. През юни в Пловдивския университет ще се проведе конференция за преподаването на българския език в чужбина и как да се разшири българистиката в Европа. През есента ще има и среща за кирилицата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05