Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

Владимир Малинов изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане.


Преди българският доставчик е изпратил запитване до турския газов оператор "Боташ" дали има капацитет за транзит, но не е получен отговор и България се е отказала да получи допълнителен обем на значително по-евтиния газ от Азербайджан.
Договореното количество от 1 млрд. куб. м. покрива около 1/3 от годишните нуждите на страната.

Въпреки спрените доставките за страната от "Газпром", България няма да спре да пренася руския газ за Сърбия и Унгария, увери Малинов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която..

публикувано на 27.07.24 в 10:05

Пожарът в Гърция е прехвърлил границата с България

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. От рано..

публикувано на 27.07.24 в 09:53

Левите се събират на традиционен събор на Бузлуджа

БСП събира днес хиляди симпатизанти на левите идеи на традиционния си митинг-събор под връх Бузлуджа в Стара планина, на който ще бъдат отбелязани 133 години от началото на организираното социалистическо движение в България. В навечерието на събитието..

публикувано на 27.07.24 в 09:10