Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът иска правителството да работи прозрачно

Снимка: president.bg

В началото на своето посещение в Германия, в българското посолство в Берлин, президентът Румен Радев се срещна първо с представителите на българската общност във федералната република.  

Запитан дали няма да се стигне до предсрочни избори заради критиките му към кабинета, държавният глава каза: "Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски модел. И не приемайте, че аз с моето говорене целя да сваля правителството". Радев коментира, че за да се укрепи държавността, трябва да има борба с корупцията, върховенство на правото и прозрачност в управлението. Кабинетът трябва да следва своите обещания, допълни президентът. 

"Със своите труд и качества българите в Германия допринасят за развитието на двустранните ни отношения и за положителния образ на България в германското общество. Те създават най-важното – доверие в българите и в България", каза президентът пред дошлите на срещата. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885.

Още от категорията

Тараклийският университет „Григорий Цамблак“

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това..

публикувано на 28.06.22 в 15:12

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55

Бесарабските българи в Бразилия не забравят своите корени

В периода 1925-1926 година около 10 000 бесарабски българи, подмамени от обещания за добре уреден живот, пристигат в Бразилия. Надеждите им обаче се оказват измамени. Те са принудени да работят на плантациите като бели роби в продължение на 2 години,..

публикувано на 23.06.22 в 13:55