Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

Снимка: БГНЕС

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с българите, живеещи в пристанищния град. Президентът ще присъства и на германско-български бизнес форум. 

Всички важни позиции на България в рамките на дневния ред на ЕС срещат разбиране от нашия стратегически партньор Германия, каза Радев пред журналисти в Берлин. Аргументираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония също среща разбиране, стана ясно от думите на президента. 

Той подчерта, че не бива да се допуска в рамките на европейските институции да набира сила тенденцията националната ни позиция по темата да става заложник на конфликта в Украйна. "Не трябва да допускаме легитимацията на македонизъм, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС, защото ще има дългосрочни неблагоприятни последици за съюза", каза Радев.

Още от категорията

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума...

публикувано на 06.07.22 в 08:51

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО , съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите,..

публикувано на 05.07.22 в 09:03