Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

Снимка: БГНЕС

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с българите, живеещи в пристанищния град. Президентът ще присъства и на германско-български бизнес форум. 

Всички важни позиции на България в рамките на дневния ред на ЕС срещат разбиране от нашия стратегически партньор Германия, каза Радев пред журналисти в Берлин. Аргументираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония също среща разбиране, стана ясно от думите на президента. 

Той подчерта, че не бива да се допуска в рамките на европейските институции да набира сила тенденцията националната ни позиция по темата да става заложник на конфликта в Украйна. "Не трябва да допускаме легитимацията на македонизъм, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС, защото ще има дългосрочни неблагоприятни последици за съюза", каза Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34