Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева подкрепя присъединяването на България към Еврозоната

Снимка: БГНЕС

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих запитала има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Аз досега не съм видяла социологическо проучване да падне Валутния борд и ние да сме на ветровито без защита, която той ни дава. А щом като ние сме във Валутен борд и нашата валута е вързана към еврото, много по-добре е да участваме във формирането на политиките, които влияят на нашата страна", заяви Георгиева. Тя прогнозира, че през 2023 г. инфлационните процеси ще бъдат овладени.

Георгиева беше удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство в София.


Още от категорията

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други..

публикувано на 27.06.22 в 14:16

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон. За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то..

публикувано на 27.06.22 в 13:20