Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник на славяните организират сънародниците ни в Папенбург

Ражда се ново българско неделно училище в корабостроителния център на Германия

4
Хауптканал, Папенбург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За пръв път българската общност в германската федерална област Долна Саксония ще отбележи заедно Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на тържеството тази неделя (22 май) е Немско-българското сдружение "Огнище", което си е поставило за цел два дни преди 24 май да събере на едно място всички със славянски корени в Папенбург и околността – българи, сърби, хървати, поляци, словаци, словенци, украинци и руснаци, за да отбележат заедно, по думите им, "цивилизационния избор на предците ни".

Мелницата, Папенбург

Началото ще бъде поставено с празнично шествие по главната улица на града, което ще стигне до моста пред Мелницата до най-старата плавателна артерия в града – Хауптканала. След кратко приветствие от организаторите, ще продължи със специална програма с участието на ученици от Българското училище "Приятелство" в Грьонинген, Холандия и възпитаници на местното спортно дружество "Явара". На финала всички присъстващи ще се хванат на българско хоро с помощта на танцова група "Ръченица" от Папенбург.

Близо 4000 са официално регистрираните български граждани в Папенбург, но реално те са много повече, каза пред Радио България президентът на Немско-българското сдружение Събина Христова. Тя е категорична, че българският език е единственият истински обединител на нас, българите, като общност по света. Обединение, което все повече хората имат нужда да усещат.

"Освен, че е първи по рода си тук, подготовката за настоящия празник се осъществи в една изключително сложна световна, не само европейска обстановка, в която е много трудно да представиш правилно българския език и неговото огромно значение, като обединяващ цялото славянство. Защото той е точно това – той е в основата на всички славянски езици. Сложно е, защото всички ние знаем какво се случва в Украйна – едно небивало разпятие на славянството и православието. Всеки го възприема по свой собствен начин, но ние представяме нашия език като обединяващ елемент между нас и точно с този подход впечатляваме тук нашите приятели от Германия. И ролята ни момента е да направим така, че да бъдем този обединяващ мост за хората. Нашият език, който ни е завещан от предците, е способен да изгражда такива мостове" – убедена е Събина Христова.
Именно в тази връзка, по време на най-българския празник в Папенбург ще бъде представено и българското училище "Приятелство" от Грьонинген, Холандия, което сега е единствената алтернатива за местните българчета да изучават майчиния си език и история. Всяка събота в последните осем месеца 4 деца от Папенбург и техните родители минават 140 км и държавна граница, за да помнят откъде идват и кои са. "Най-близкото друго българско училище е в Бремен – на близо 140 км само в едната посока", уточнява Христова.

Занятие в училище „Приятелство“

"Този факт провокира у мен желание да направя училище и в германския град, което да отвори врати от септември" – разказа в интервю за Радио България Ангелина Бос, основател и директор на училище "Приятелство". До момента има 18 записани деца от Папенбург, осигурена е сграда и се водят разговори с учители. Всеки, който има желание да запише детето си, може да го направи и по време на празника тази неделя. Родителите ще имат възможност лично да се срещнат с Ангелина Бос и нейния екип, да зададат всичките си въпроси относно условията, програмата и изискванията, които ще има новото българското школо.

Самата Ангелина устройва живота си само преди година в родината на своя съпруг – Холандия, и веднага решава да създаде българско училище в новия си "дом". На 2 октомври 2021 г. то отваря врати в Грьонинген и в момента там учат 27 деца с български корени, повечето от които са от смесени бракове, на възраст от 2 до 15 години, разделени в три групи на обучение. "Децата идват при нас, защото родителите им желаят те да запазят връзката с България, да научат български език, да умеят да пишат и говорят на езика и, разбира се, да съхранят нашите традиции. Децата идват водени от родителите си, но остават при нас, защото им харесва" – обяснява българката.

"Моите деца в училището знаят много за България и, разбира се, за предстоящия ни празник 24 май. Говорим много през последния месец за празника на буквите и когато пуснах на децата химна "Върви народе възродени", ги попитах, как са се почувствали. Бях приятно изненадана и учудена, когато те в един глас ми отговориха: "Почувствахме се горди и щастливи". Не очаквах да използват тези думи. Прави ми впечатление, че децата тук са много по-родолюбиви и предполагам, че е защото родителите им говорят само хубави неща за България и те самите са горди от факта, че са българи. Някои от по-големите ни ученици, особено родени в Холандия, вече са питали семействата си – какви са. И родителите им без капка съмнение отговарят, че те са българи. Родителите са тези, които възпитават у децата си патриотизъм и обич към България – аз усещам и виждам това чрез децата в училището."

Елеонора Василева, 10 години, Грьонинген, Нидерландия

Лично за Ангелина Бос 24 май е много важен и светъл празник, защото целият ѝ живот е свързан с образованието, литературата и възпитаването на обич към езика. В родината си като журналист, а зад граница – като директор на българско училище. И не се страхува да отговори и на логичния въпрос – защо го прави?

"И аз се питам понякога, защото е много трудно във всеки един аспект и единственият отговор, който имам е: децата. Просто съм щастлива с децата и всичко което правя за тях ми носи щастие. Заради това го правя."

Снимки: Facebook/Българско училище Приятелство, Facebook/DBG "OGNISCHTE" НБС "ОГНИЩЕ", ЕПА/БГНЕС


Галерия

Още от категорията

Тараклийският университет „Григорий Цамблак“

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това..

публикувано на 28.06.22 в 15:12

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55

Бесарабските българи в Бразилия не забравят своите корени

В периода 1925-1926 година около 10 000 бесарабски българи, подмамени от обещания за добре уреден живот, пристигат в Бразилия. Надеждите им обаче се оказват измамени. Те са принудени да работят на плантациите като бели роби в продължение на 2 години,..

публикувано на 23.06.22 в 13:55