Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.
Снимка: facebook/sofiaphilharmonic

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата.

Гротескната симфонична сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов е била истинска изненада за виенската публика. Трябва да кажем, че подборът именно на "Бай Ганьо" е добро попадение. Веселин Стоянов създава своята сюита върху произведението на Алеко Константинов през 1941 г., подбирайки именно епизодите, свързани с пътуването до Виена на недодялания, недотам образован, но хитър и комбинативен Бай Ганьо, който е тръгнал да прави търговия. Невъзпитаното, на моменти грубо и дори арогантно поведение на героя намират своята антитеза в бавната част "На село", която е възхвала на положителното, здравото в ценностната система на българина. Дали тази литературна програма или (по-вероятно) ведрата, жизнена музика на Веселин Стоянов е впечатлила взискателната публика, но отново според организаторите на събитието, концертът на българските филхармоници и маестро Найден Тодоров им е спечелил мощни аплаузи, а след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми са изявили желание да запишат това произведение със същия оркестър и диригент.Сред публиката са били директори на няколко от елитните световни музикални агенции
, Йоан Холендер – артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици. Концертът е завършил с бис, който филхармониците са изпълнили след дълги аплодисменти от изправената на крака зала – брилянтната ˮРъченица“ из симфонична сюита "Тракия" на Петко Стайнов, едно от най-ярките произведения в националната ни музикална съкровищница.


Редактор: Албена Безовска
Снимки: facebook/sofiaphilharmonic, facebook/naydentodorov

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44