Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май

Посрещаме мощите на светите братя Кирил и Методий в София

Светите мощи ще бъдат изложени в храма "Св.Неделя" от 23 до 25 май

4
Храм „Света Неделя“
Снимка: Ани Петрова

За всенародно поклонение, в София от атонския манастир Есфигмен пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Те ще бъдат изложени в храм "Света Неделя" от 23 до 25 май.

"Стана тъй, че от земите на древна Византия, на Атонския полустров, светите мощи на братята славянски първопросветители да посетят първо България, в което аз виждам един хубав знак, така следваме историческата последователност на нещата", каза в интервю за Радио България отец Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски". Той разясни и как е станало възможно идването на мощите у нас:

"Това стана по време на първото посещение на игумена на светата обител "Есфигмен" в България, при срещата му с Негово светейшество българския патриарх Неофит. Тогава стана въпрос, че светият манастир е получил от митрополията на Лангада тези мощи. А митрополитът на Лангада Йоан е бил дълги години протосингел в Солунската митрополия, където след разведряването на отношенията с Ватикана са възвърнати много свети мощи, включително и тези на великомъченик св. Димитър от различни места, където са съхранявани на Запад. Негово светейшество постави въпроса дали не би могло тези мощи да бъдат донесени за поклонение на вярващите в България. На което игуменът архимандрит Вартоломей изрази една готовност. След като бе взето и получено благословението на Българския Синод, разрешението на вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора, две години близо тази инициатива се забави заради пандемичната обстановка.

Среща на патриарх Неофит с игумена на манастир „Есфигмен“ и монаси от Света гора, септември 2021 г.

Историческата наука все още не е изяснила загадката с точното място, където са били останките на св. Методий във Великоморавия. Трудна е и съдбата на мощите на св. Кирил, въпреки че се знае, че са били положени в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Отец Никанор обаче предполага, че помощниците на митрополитът на Лангада са запознати с произхода на "тази много голяма светиня" – мощите на светите братя Кирил и Методий, които очакваме да пристигнат в България.

"Двамата братя са едни от известните солунски светии заедно със св. Димитър, св. Давид и Теодора Солунски, свети Григорий Палама. Така че тяхното получаване е бил един важен приоритет на гръцката църковно-историческа наука. Аз изцяло се уповавам на това, което те са направили, тъй като в църквата отношението към светиите, особено като говорим за гръцката църква, е било достатъчно отговорно. Разбира се историческите превратности са такива, че на много богоугодници не се съхраняват местата, където са починали и са погребани за първи път. На много манастири не е ясно откъде са и какви са. Но специално в съдбата на останките на светите мощи на светците няма пряка връзка между местата, където те са били първоначално погребани и окончателно там, където се намират. Да вземем само няколко примера. Св. Спиридон Тримитунт е бил в Мала Азия, а пък мощите му са на остров Корфу. В Европа св. Петка Епиватска – Епиват (днес Селимпаша)е един град в Егейска Тракия, а мощите ѝ се намират в Яш, след като са преминали целия Балкански полуостров, затова тя е и българска, и сръбска. Да, неведоми са пътищата Божии. Известни са сведения за мощите на св. Методий, които се съхраняват в Хърватия. Той е бил много почитан от цялата славянска част на католическата църква. Тя е известна със своето грижливо и внимателно отношение към такива светии."

В София мощите на създателите на първата българска азбука - глаголицата, ще бъдат изложени в храма "Света Неделя".

"Официално ще пристигнат на 23 май, понеделник. Ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски", откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени по бул. "Александър Стамболийски" до катедралата "Света Неделя" и там ще останат до обедните часове на 25 май. Докато има хора, които желаят да се поклонят и да се помолят, храмът ще бъде отворен – поясни отец Никанор и допълни една важна подробност: – В същата мощехранителница, това е традиция, има едно не голямо, но не и съвсем малко парченце от Светия животворящ кръст Господен, на него също ще могат да се поклонят вярващите, едновременно с мощите на Светите светии Кирил и Методий."

Снимки: Ани Петрова-БНР, БГНЕС, bg-patriarshia.bg, личен архив

Галерия

Още от категорията

Горещи екшън заглавия в първия "Свети Влас Филм Фест"

Мартин Кембъл – режисьор на филма "Казино Роял" от поредицата за Джеймс Бонд, ще бъде почетен гост на първото издание на кинофестивала "Свети Влас Филм Фест" в морския ни курорт.  От днес до 2 юли феновете на жанровото екшън кино ще могат да се..

публикувано на 30.06.22 в 06:15
Снимка: Facebook /@Raina.Kabaivanska.school

Документален филм разказва за оперната прима Райна Кабаиванска и нейната школа в София

На световноизвестната дива Райна Кабаиванска е посветен новият документален филм La Scuola Kabaivanska ("Школата Кабаиванска"). След премиерата в София на 24 май, сега лентата ще има представяне и в Рим, на което ще присъства лично оперната звезда...

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Фестивалът “Опера в парка” ще представи спектакли за деца

Тринайсетият летен фестивал “Опера в парка” ще бъде открит тази вечер с “Вълшебната флейта” от Моцарт в изпълнение на трупата на Софийската опера. Спектаклите ще се играят под открито небе в зелените пространства на Военната академия “Г.С. Раковски” в..

публикувано на 25.06.22 в 08:15