Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Дидактико – развлекателна детска екопътека" или туризъм по италиански край Маджаре

Снимка: архив

Китното рилско селце Маждаре е на път да се сдобие с нова атракция. В най-скоро време предстои изграждането на детска образователна екопътека. За целта ще бъдат построени дървени мостчета над реката, ще се използват паднали дървета и дънери, за да се обособят кътове за отдих и пр. Докато малчуганите се движат по маршрута, те ще опознават природата на Рила и ще се учат как да се грижат за нея. Пътеката ще бъде готова наесен, когато по нея ще преминат първите ученически групи. Разбира се, екотуристите също са добре дошли.

Проектът „Дидактико – развлекателна детска екопътека“ е подкрепен финансово от община Самоков.  Инициативата, обаче е изцяло на италианския предприемач Микеле Крешентини – щастлив собственик на ферма за магаренца в Маджаре, за която ще ви разкажем съвсем скоро.

„Маджаре е много туристическо място. От гледна точка на природа и възможности за развитието на туризъм, то е сходно на нашия регион Трентино в Алпите. Но там  местните общности са обединили усилията си в предлагане на един общ туристически продукт“- каза Микеле за Радио България. Според него тукашните рилски селца също биха могли да развиват съвместни дейности, които взаимно да се допълват. „Например Говедарци може да се специализира във велотуризъм, Бели Искър – в пешеходния туризъм, а Маджаре – в преходи с магаренца, но не само…“- казва Микеле и добавя:

“В Маджаре ангажирахме новата кметица, като ѝ предложихме един проект за изграждане на познавателна екопътека за деца сред гората, близо до нашата къща. Знаете, че децата са като гъби, те всичко попиват. И ако докато са още малки, на 6-10 годинки, възпитаме у тях уважение и грижа за природата, когато пораснат, те ще знаят, че например фасът от цигарата се разгражда за 100 години, на стъклената бутилка ще й трябват 1000 години и пр. Сега се готвим да изчистим, с помощта на доброволци, горичката, през която ще минава маршрутът. Ще поставим указателни табелки и други съоръжения от естествен материал. Проектът получи финансиране на стойност 15 хил. лв. Това не е огромна сума, но със сигурност ще е в полза. Средствата ще отидат и за изграждане на малка дървена къщичка за срещи и беседи” – казва Микеле.


В Маджаре се надяват, че новата атракция ще привлече не само ученически групи, но и млади семейства с деца. “Микеле и съпругата му дойдоха при мен и направиха презентация, за да разбера идеята им за екопътеката. И аз се съгласих. Подготвихме проекта и кандидатствахме”– разказва кметицата на Маджаре Христина Деянова:

“Сега предстои подписването на договора и започваме с оправяне на маршрута, защото има съществуващи пътеки, ще оборудваме също тази къщичка с прожекционна стая за екскурзии на децата с образователна цел. Екопътеката ще е готова ноември месец. Тя ще стига до параклиса „Св. Георги“ и ще е дълга около 1 км. В селото имаме 5-6 къщи за гости, интересът е голям, все пак сме на 10 км от Мальовица и на 10 км от Боровец”, обяснява Христина Деянова.

За изграждането на маршрута се разчита и на доброволци. С организацията им се е заел Микеле Крешентини. От години италианецът предоставя безплатен покрив и храна на пътуващи от цял свят, като в замяна те му помагат безвъзмездно във фермата в Маджаре. На този принцип ще се разчита и сега.

Тук идват французи, англичани, турци, дори имахме една чилийка. Миналата година, заедно с тях, изчистихме селото и боядисахме  всички бордюри в жълто и черно, напълно безвъзмездно. Тези хора бяха настанени и хранени при нас, моите разходи бяха минимални, а на общината – нулеви. Селото грейна” – спомня си Микеле.

Сега италианският предприемач се надява да спечели за каузата на Маджаре още доброволци.“Това, което липсва в България, ако мога да си позволя да го кажа, е обединението. Тук хората са прекалено индивидуалисти. Ако тези малки общности, като Маджаре и близките селца се обединят, за да създадат нещо градивно, със сигурност това ще е в полза на всички“ – каза в заключение Микеле Крешентини.

Снимки: архив, Микеле Крешентини

Още от категорията

Не Джурасик, а Бургасик парк!

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на..

публикувано на 30.06.22 в 15:46

Миналото на древна Аполония оживява в археологическия комплекс "Месарите"

В миналото, в местността “Месарите” край днешния черноморски град Созопол, се простирала извънградската територия на древногръцката колония Аполония Понтийска. На това място са открити следи от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре..

публикувано на 30.06.22 в 10:08

В началото на летния туристически сезон има ръст на гостите от чужбина

За първата половина на юни по българското Черноморие се отчита ръст на чуждестранни туристи към 30 на сто спрямо същия период на 2021 г., съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, предава БТА. Но хаосът по летищата в Европа вече се..

публикувано на 26.06.22 в 11:26