Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

7
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020-а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност. 


От Общинското предприятие “Озеленяване, чистота и благоустройство”, което стопанисва атракциона съобщават, че локомотивът вече е на релсите в малката гара и се правят последни технически прегледи, преди да бъде пуснат в движение. Вече са почистени парковите площи, през които преминава маршрутът на малкия влак.


Това е първата в България детска железница, построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. Тогава са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета и така до днес в тях се возят пътниците. 


Общата дължина на трасето, което изминава влакчето е 1210 метра, като по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя цифра шестица. Очаква се обновените локомотив и вагони да зарадват децата на предстоящия Ден на детето – 1 юни, но има готовност те да бъдат пуснати в експлоатация още през май.

Снимки: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25