Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

7
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020-а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност. 


От Общинското предприятие “Озеленяване, чистота и благоустройство”, което стопанисва атракциона съобщават, че локомотивът вече е на релсите в малката гара и се правят последни технически прегледи, преди да бъде пуснат в движение. Вече са почистени парковите площи, през които преминава маршрутът на малкия влак.


Това е първата в България детска железница, построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. Тогава са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета и така до днес в тях се возят пътниците. 


Общата дължина на трасето, което изминава влакчето е 1210 метра, като по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя цифра шестица. Очаква се обновените локомотив и вагони да зарадват децата на предстоящия Ден на детето – 1 юни, но има готовност те да бъдат пуснати в експлоатация още през май.

Снимки: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Галерия

Още от категорията

Заболеваемостта от Covid в страната е 62-ма човека на 100 000 души население

472 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или с 60 по-малко спрямо ден по-рано . Над 61,2% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 12,8% от направените 3677 теста , при 12,5% на показателя в четвъртък, сочи порталът..

публикувано на 01.07.22 в 09:17

Първият ден на юли ще е слънчев

В петък  ще е слънчево. След обяд над планинските и североизточните райони на места ще има кратки валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са от 33 до 38°, в София – около 32°. По Черноморието  ще е слънчево. След обяд на север са възможни..

публикувано на 30.06.22 в 18:55

Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

Посрещането на първото юлско утро на българското Черноморие, под звуците на музиката, се превърна в зареждащ със светлина и положителни чувства ритуал, спазван и предаван от поколение на поколение. Макар и повлияно от световното хипи-движение и волния..

публикувано на 30.06.22 в 14:02