Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европарламентът призова за помирение между България и Северна Македония

| обновено на 19.05.22 в 19:28
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в контекста на руската инвазия в Украйна. В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от Китай и Русия и се предупреждава, че зависимостта от инвестиционни заеми, финансирани от Китай, увеличава уязвимостта на региона. В документа се призовава за историческо помирение между България и Северна Македония въз основа на общата история, както е предвидено в Договора за приятелство. Така ще се отвори пътят на западната ни съседка за еврочленство. Информацията е на кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази разочарование от приетата днес резолюция на Европейския парламент. "За съжаление българските евродепутати не са успели в онази степен да направят доброто лоби на България сред своите колеги, за да бъде защитена не само позицията на Република Северна Македония, общоевропейската позиция, но и българската позиция"

Още от категорията

Парламентът ще изслуша премиера и министъра на енергетиката за доставките на газ

Днес парламентът ще изслуша премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов относно доставката и цената на природния газ. Изслушването е по предложение на бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ...

публикувано на 07.07.22 в 07:10

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума...

публикувано на 06.07.22 в 08:51