Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

Снимка: БГНЕС

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики, християнството е обявено за равноправно на останалите религии. Благодарение на него престават гоненията срещу християните. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която вече била на 80 години, възлагайки ѝ да намери и пренесе християнски реликви.

Легендите разказват, че именно Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които бил и Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни указания и с нейни средства били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др. В България на този ден своя храмов празник отбелязват десетки църкви, някои от които са били култови места още в Ранното Средновековие. В Странджанско с иконата на светците танцуват своя огнен танц нестинарите, но те обикновено отбелязват празника на 3 юни, по стар стил. В останалите райони на страната съществуват различни обичаи, които се изпълняват на този ден. В някои селища кършат филизите на лозите, в други – извеждат ритуално стадата на паша, както това се прави на Гергьовден и пр.

Сред народните песни, посветени на Константин и Елена, особено интересни са образците от нестинарските села в Странджанско, които разказват истории, свързани със старинния обичай. Като „Тръгнали са свети Костадин и Елена“ в изпълнение на Манол Михайлов, в която светците отиват на гости при баба Нуна и баба Злата (легендарни нестинарки от село Българи, реално съществували личности). Сядат заедно на трапеза „хляб да ядат“ и се уговарят да се срещнат на „ден свети Костадин“, когато „гайдата засвири и тъпанът задумка“.

Около празника на Св.св. Константин и Елена в много странджански села се прави „панагир“ (общоселски събор), който се превръща във весел празник, с много песни и хорá. За такъв празник се подготвя и героят от „Димо майка си думаше“ в изпълнение на Марина Парушева от с. Индже войвода, Бургаско.

На 21 май празнуват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни – Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. В чест на празника звучат песни, в които се споменават тези имена. Сред тях избираме веселата северняшка песен от репертоара на Добра Савова, в която Еленка е красива и нежна като ˮпъпка трендафил“.

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44