Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И библиотекарите излязоха на протест

Снимка: БГНЕС

Служителите в библиотеките излязоха на едночасова предупредителна стачка заради неизпълнено от държавата споразумение за минимални начални основни заплати. 

Представители на синдикалните организации заявиха, че библиотеките са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечно обслужване и при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата. 

“Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции”, подчертаха те. 

От синдикат “Подкрепа” настояха бюджетите на регионалните библиотеки да бъдат увеличени с 40%, а от КНСБ поискаха повишаване на субсидиите за всички браншове в културата с 25%.

Още от категорията

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен..

публикувано на 04.07.22 в 06:00
Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо..

публикувано на 03.07.22 в 10:15
Снимка: Градска Художествена Галерия - Пловдив

Показват творби на 17 именити български творци от ХХ век в Пловдив

Произведения на утвърдени творци от ХХ век ще радват пловдивчани и гостите на града в Галерия "2019". Културното пространство беше открито в годината, когато градът беше Европейска столица на културата, а до 28 юли ще бъде дом за произведенията на 17..

публикувано на 02.07.22 в 11:05