Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кучемат ще пуска храна на бездомните четириноги

Снимка: архив

На четири места в София бяха поставени машини, които пускат храна и вода, предназначени за бездомните животни. Т.нар. кучемати и птицемати се задвижват, след като в специален отвор бъде поставена пластмасова бутилка. 

"В кучемата има два отвора – в единия изсипваме водата от бутилката и тя попада в купичката на кучето. След това изхвърляме празната бутилка в другия отвор и за награда пада част от порция кучешка храна”, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Машините, поставени в Южния парк, Княжеската градина и в парка на НДК, са енергийно независими и имат фотоволтаичен панел на покрива. Един птицемат е монтиран в Борисовата градина.

Още от категорията

Хуманитарният център в подкрепа на украинските бежанци се нуждае от хранителни продукти

Хуманитарният център на организацията “Мати Украйна” продължава да събира помощи за украинските бежанци. “ Необходими са хранителни продукти – фабрично произведени и пакетирани . За съжаление, не приемаме домашни консерви по разбираеми причини. Имаме..

публикувано на 03.07.22 в 09:48

Драстичен ръст на процента новозаразени с Covid-19

През последното денонощие са установени 314 случаи на коронавирус от направените 1663 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 19% от пробите – с 5% повече от вчера, са дали положителен резултат. 64% от новозаразените не са ваксинирани...

публикувано на 03.07.22 в 09:26

Любителите на велосипедния спорт със свой празник в столицата

Празник на колоезденето ще се състои за първи път днес в столицата като част от програмата на „София – европейска столица на спорта“. Любителите на велосипедния спорт са поканени в обновения Западен парк, където от 11,00 до 16,00 ч. предстоят много..

публикувано на 03.07.22 в 06:00