Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Херо Мустафа:

Ако България беше завършила интерконектора с Гърция, нямаше да е в това положение

Н. Пр. Херо Мустафа
Снимка: БГНЕС

 България и Съединените щати ще продължат да работят за намирането на средносрочни и дългосрочни решения за диверсификация на източниците на газ за страната ни, съобщи пред Нова тв американският посланик Херо Мустафа. По думите й, при неотдавнашното посещение на премиера Кирил Петков в САЩ е осъществена съвместна работа по осигуряването на две извънредни доставки на втечнен природен газ на отлични цени. “Ако преди година България беше завършила междусистемната газова връзка с Гърция, страната нямаше да бъде в сегашното положение”, коментира Херо Мустафа. Според нея диверсификацията у нас ще се осъществи не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави.

Що се отнася до ветото за започване на преговори за еврочленство на Северна Македония, посланикът заяви, че най-важното е двете страни да водят диалог без ултиматуми, тъй като присъединяването на РСМ към Европейския съюз ще донесе по-голяма регионална сигурност. 

Още от категорията

Георги Георгиев

Независимите депутати няма да дадат безусловна подкрепа за проектокабинета

“Отиваме на преговори с положителна нагласа, но подкрепата ни няма да бъде безусловна”, заяви за БНР независимият депутат Георги Георгиев преди днешните разговори с “Продължаваме промяната” за съставяне на нов кабинет. Независимите, напуснали..

публикувано на 03.07.22 в 11:45

Изгонените руски дипломати си заминават следобед с два самолета

Експулсираните 70 руски дипломати и служители на посолството заедно с техните близки заминават днес от страната ни. Очаква се в ранния следобед на летище София да кацнат два самолета на Руската федерация, които да ги отведат в родината. По непотвърдена..

публикувано на 03.07.22 в 10:39

Интензивни сражения в Лисичанск

Продължават интензивните сражения за контрола на град Лисичанск. Представител на проруските сепаратисти от т.нар. Луганска народна република обяви, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола..

публикувано на 03.07.22 в 09:05