Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиерът Кирил Петков призова за пълен отказ от руския газ в най-кратък срок

Снимка: facebook./Government.of.Bulgaria

Чрез спирането на доставките на газ за България руският президент Владимир Путин е искал "да демонстрира, че може да дестабилизира едно европейско правителство, декларирало политика на нулева толерантност към корупцията", пише в статия за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" българският премиер Кирил Петков. По думите му чрез корупция Русия е оказвала влияние върху държавната политика в България. "Второ, надявайки се на ново, проруско управление, Кремъл цели да върне отново руското влияние в България", отбелязва премиерът и продължава: "Прицелвайки се в България и Полша, Кремъл разчиташе да внесе напрежение и да предизвика разединение в ЕС".
Той подчертава, че правителството му е променило от 95 % на 0% зависимостта на страната от руския газ, като е подписало договор за доставка на американски втечнен газ и е предоговорило условията за доставки от Азербайджан.
"Преживяваме криза, която налага смели и умни решения. В нашия случай това означава пълен отказ от руския газ в най-кратък срок", пише българският премиер, призовавайки ЕК за намирането на дългосрочно решение на този проблем.

Пълният текст на статията ТУК.

Още от категорията

Георги Георгиев

Независимите депутати няма да дадат безусловна подкрепа за проектокабинета

“Отиваме на преговори с положителна нагласа, но подкрепата ни няма да бъде безусловна”, заяви за БНР независимият депутат Георги Георгиев преди днешните разговори с “Продължаваме промяната” за съставяне на нов кабинет. Независимите, напуснали..

публикувано на 03.07.22 в 11:45

Изгонените руски дипломати си заминават следобед с два самолета

Експулсираните 70 руски дипломати и служители на посолството заедно с техните близки заминават днес от страната ни. Очаква се в ранния следобед на летище София да кацнат два самолета на Руската федерация, които да ги отведат в родината. По непотвърдена..

публикувано на 03.07.22 в 10:39

Интензивни сражения в Лисичанск

Продължават интензивните сражения за контрола на град Лисичанск. Представител на проруските сепаратисти от т.нар. Луганска народна република обяви, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола..

публикувано на 03.07.22 в 09:05