Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна е водещата тема на форума в Давос

Снимка: архив

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви на пресконференция, че Русия не може да прекъсне доставкитге на оръжие за Украйна, даже да проследи и атакува отделни партиди. "Ние имаме диверсифицирана и устойчива верига от доставки“, коментира Съливан след твърдението на Москва, че е унищожила с ракети в района на Житомир западна военна помощ. 

Президентът на световния икономически форум Бьорг Бренде призова за  "план Маршал“ за възстановяването на Украйна. "Даже без мирен договор, който в този момент е малко вероятен, ние сме длъжни да започнем работа по възстановяването, поне в районите които са под украински контрол“, каза Бренде. 

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред Световния икономически форум в Давос. Военният конфликт в Украйна е в центъра на най-голямото икономическо събитие, което събира държавни лидери от 50 страни в швейцарския курорт. Сред 2500-те делегати няма да има руски представители нито на политическо, нито на икономическо ниво, съобщи REUTERS. 

Още от категорията

 Елеонора Митрофанова

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на..

публикувано на 30.06.22 в 19:23

Решението да изгоним руските дипломати не е взето еднолично

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати не е взето еднолично, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той поясни, че темата за броя на дипломатите в руското посолство е обсъждана както на Съвета по сигурността, така и на..

публикувано на 30.06.22 в 16:28

Президентът отрече да е получавал доклад за шпионаж на руски дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители, заяви президентът Румен Радев в Мадрид. По думите му, на проведения на 9 юни т.г. Съвет по сигурност към Министерския съвет темата не е..

публикувано на 30.06.22 в 15:37