Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България вдъхновява Паулина Василева да стане общински съветник в Лондон

Българката е убедена, че човек трябва да упражнява гражданските си права и да бъде активен в средата, в която живее

13
Снимка: личен архив

Само преди две седмици една млада българка успя да запише името си в политическата история на Великобритания и стана първата сънародничка, и една от малкото чужденци изобщо, избрана за общински съветник на местните избори в страната на 5 май. Художник-илюстраторът Паулина Василева получи второ място с 20.19% от гласовете в своя квартал Южен Ричмънд  и възможността да участва активно в политическия и социален живот на мястото, което обитава през последните 15 години.

В интервю за Радио България сънародничката ни каза, че обича изключително много своя квартал и винаги е искала да оказва благотворно влияние върху него: „Твърдо вярвам, че човек трябва да упражнява гражданските си права и най-лесният начин това да стане е като си по-активен в средата, в която живееш“.

Успехът се случва на второто й явяване на общински избори. Преди четири години 41 гласа я разделят от заветните първи три избирателни места. Признава, че тогава, като дебютант, е очаквала много по-голяма загуба и постигнатите добри резултати я мотивирали да получи своя реванш през 2022 година.


Но всяка история си има свое начало. Паулина е родена в София, където завършва Американския колеж с ясната идея, че иска да продължи образованието си в Европа. Приета е в университет в Нидерландия, когато идва новината, че и е присъдена президентска стипендия от Американския университет в Ричмънд и в края на 2006 година детската й мечта да живее във Великобритания се сбъдва. През 2012 година изкарва специализация към Института по изкуства на Сотби. Признава, че в началото на своето обучение имала намерение да развива академична кариера в сферата на теорията на изображенията, семантиката и семиологията, но постепенно рисуването взело превес над тези интереси.


Днес Паулина работи като илюстратор на свободна практика. Това е причината с усмивка да признае, че за Ричмънд тя е едно от малкото изключения на човек с нормална и не много високоплатена работа, който живее под наем. Кварталът е един от най-богатите на Лондон. Неговото предградие Тедингтън е определено от Съндей Таймс през 2021 година за най-доброто място за живот в английската столица. „Българи тук има, но не сме много“, казва младото момиче. Днес основните й ангажиментите като общински съветник в района са свързани с това да се отзовава на проблеми на местните граждани от всякакво естество - от разрешителни за градоустройство и промяна на архитектурни елементи, през въпроси за финансово или жилищно подпомагане, до помощ с отглеждането на деца и записването им в училище. „Тук хората се свързват първо с общинския си съветник, който проследява процеса от получаване на оплакването и насочването му към конкретния отдел до неговото разрешаване“- обяснява системата българката.

“Аз живо се интересувам от сферата на социалното подпомагане. И покрай участието ми в последната предизборна кампания и тази за общински съветници, много добре съм запозната с другата страна на Ричмънд. С проблемите на граждани, които са в изключително неравностойно положение, за които често пъти се смята, че не обитават квартала. Много сериозни проблеми, чието решаване изисква координация между различни институции. Но също така са проблеми, които ми позволяват да имам директен принос върху живота и съдбите на хората. И този социален аспект е първото нещо, което ме вдъхнови да се включа в местната власт“ – разказва Паулина.

15-те години живот в Лондон и цялата страст в гласа на младата жена неминуемо пораждат въпроса – Къде е България в цялата картина?

“Мисля, че България подсъзнателно ме вдъхновява за всичко това. България е страната, която ми даде тласък да замина и да напусна дома. Второ, да се боря за това което искам. И трето, тя ми създаде усещането за социална справедливост с всичките проблеми, които имаме и с това, че сме една от страните в най-неравностойно положение в ЕС. Това е било винаги в съзнанието ми и ме кара да се интересувам много от социално равноправие“, признава Паулина.

Тя продължава активно да се информира за случващото се в родината си, защото, както сама казва: “там е моят дом“. С интерес следи накъде се развива страната и общественото мнение, какви препятствия, но и какви възможности предлага настоящето.

 В момента България ми изглежда доста противоречива. Изглежда доста угрижена, с проблеми, които се наслагват един върху друг.“

Но е категорична, че винаги има път обратно. 

“България е била, е и ще бъде моя дом, там е семейството ми, които ме направиха това, което съм аз. Те ме вдъхновяват и подкрепят за това, което правя днес тук.“

А по повод най-българския празник - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (24 май) на сънародниците си по целия свят Паулина пожелава само едно:

„Искам в навечерието на този светъл празник да си спомним, че едно от най-уникалните ни и силни качества е способността да продължаваме да вървим напред. Да продължаваме да се борим при всякакви обстоятелства и да не се отказваме, колкото и тежка да изглежда ситуацията. И че сме успявали преди, ще успяваме и занапред да издържим и да преборим и най-тъмните времена и ще изчакаме светлината.“

Снимки: личен архив

Още от категорията

Пътувай, вярвай и обичай – невероятната съдба на Елена Крапчева

Нейният живот е като на кино … или като версия на "Яж, моли се и обичай", но в български вариант. А поуката е – повярвай в себе си и прегърни свободата, защото съдбата обича смелите. "Може би това, което научих през всички тези години е, че човек трябва..

публикувано на 28.06.22 в 10:00

Европейските шампиони по статистика: Искахме да представим най-всеобхватно България

След многобройните успехи на български ученици в световни олимпиади по информатика, математика, лингвистика и ред други учебни дисциплини, ето че дойде ред и за медал в областта на статистиката. Състезанието за гимназисти се организира от..

публикувано на 27.06.22 в 13:05
Теодора Марчева и Анна-Мария Иродоту

Теодора от България и Анна-Мария от Кипър – две бъдещи оперни звезди

Първия си досег с оперното изкуство Теодора прави едва на девет. Заплетената история на сцената не я впечатлява, но когато се прибира у дома, в банята опитва да наподоби пеенето на артистите. На пет години Анна-Мария започва с балет. Скоро..

публикувано на 21.06.22 в 10:11