Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EMBROIDERY:

Анимационна приказка обединява кодовете на българския фолклор и шевиците

В българските народни ритми и шевици са закодирани много символи и послания, а магичната им сила да лекуват и да предпазват е позната на народа ни от векове. В търсене на нов изказ на националната ни самобитност, различен от досегашния по-комерсиален прочит, художникът-аниматор Силвия Владимирова постига интересен синтез между тайните кодове на музиката и шевицата.

"Работата ми на художник на някои от носиите, състезавали се на фестивала в Жеравна, ме срещна с шевицата в различни форми – разказва авторката. – Но това, което виждаме напоследък като течение в модата – шевица върху дрехи, бижута, чаши, щампи под всякаква форма, за мен е плосък прочит на нещата, и ми се искаше да се заровя по-дълбоко в смисъла на символиката ѝ."

Така се ражда идеята за "EMBROIDERY" – анимационен късометражен филм, съчетаващ красотата на шевицата, българския фолклор и народната музика в съвременна обработка.

Анимационната миниатюра е изградена от дигитални силно стилизирани изображения на шевици и е изпъстрена с традиционни символи и образи – слънце, житни класове, горна и долна земя, жрица, дърво на живота, танцьори, разкриващи част от ежедневието и бита на българите. Историята е базирана върху характерния за народните ни приказки сюжет – отвличането на мома от змей и борбата на момъка за освобождаването ѝ. Но това не е просто анимирана адаптация:

"Това е приказка за прошката – обяснява Силвия Владимирова. – Змеят е победен, но не е убит, както е в приказката. Няма да издавам финала, защото това е важният ни акцент във филма, но историята се развива като една пълнокръвна приказка - има добро, има зло, има битка и да, доброто побеждава, но по друг начин, с други изразни средства. За мен е интересна обратната връзка след края на работата ни по филма, да видя дали тази идея е достигнала до хората."


Важна част от този фолклорен разказ е музиката – вдъхновена от българския фолклор и пречупена през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от "Авигея". Съчетанието от електронно звучене и фолклорната песен "Слънцето трепти да зайде" не просто допълва, а води историята от началото до края.

"За мен атрактивната анимация и музика са много по-интересен и привлекателен начин да се популяризира традиционната шевица. Още повече, че Иван Шопов прави интересни прочити. Това е някак си много по-близко до нас сега като поколение, отколкото класическият прочит" – категорична е художничката.

Вече е готов трейлърът на филма, който Силвия създава с помощта на аниматора frame2std и с подкрепата на Национален фонд "Култура", а финалният вариант, популяризиращ народната музика и красотата на българската шевица, ще се появи в края на лятото.

"Искаме да покажем, че шевицата не е само стилизирани форми на цветя и различни фигури, а носи нашата самобитност. Шевицата е толкова уникален код, че със семплата си форма ни провокира от простото да създадем нещо, да надградим. Проучили сме кой символ каква информация носи и сме разказали приказката по този различен стилизиран начин. Фигурите приличат малко на оригами, но историята ще се развива и визуално, а на финала ще изглежда като избродирана. И се надявам тя наистина да има ясен прочит и хората да я възприемат заедно с кода на музиката" – казва Силвия Владимирова.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30