Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиция и съвременност в програмата на ˮСофийски музикални седмици – 2022“

Снимка: sofiaweeks.com

ˮФестивалът на класическите бисери и репертоарните открития, на традицията и младостта… Над  сто прояви с участници от 17 страни в шест ˮСофийски музикални седмици“ – гласи анонсът към най-стария столичен музикален форум. На 23 май предстои тържествено откриването на петдесет и третото му издание. Първият концерт е на Младежка филхармония ˮПионер“ и е посветен на 70-годишнината от основаването на оркестъра и 110 години от рождението на проф. Влади Симеонов – диригентът, създал и ръководил  ˮПионер“ десетилетия.

Какво още да очаква столичната публика?

Момчил Георгиев
ˮПърво, това са годишнините, които отбелязваме и които са много важни за нас – отговаря проф. Момчил Георгиев, артистичен директор на фестивала. – Освен Франц Шуберт (225 г. от рождението) и Цезар Франк (200 г. от рождението), това са българските юбилеи – 100 г. от рождението на композиторите Александър Райчев и Лазар Николов, годишнините на Атанас Атанасов, Ангел Котев, Александър Текелиев, Асен Аврамов и др. Вторият модул е прегледът на българските оркестри, който трета година правим, сега с участието на ˮДианополис“ от Ямбол, камерния оркестър от Добрич, Пловдивската филхармония (с Малер – Четвърта симфония, солистка Вера Гиргинова). Заедно със Софийската филхармония, основния ни съорганизатор, Камерен ансамбъл ˮСофийски солисти“ и ˮПионер“ се получава една панорама на камерни и симфонични оркестри.”

Традиционни партньори на ˮСедмиците…“ са НМА ˮПанчо Владигеров“ и Нов български университет, съпричастни към друга важна линия в програмата – представянето на младите таланти.

ˮИменно чрез това партньорство ние даваме първа сцена, първи запис, понякога и първа рецензия на бъдещите звезди… Дори само заради това си струва фестивалът да съществува – казва още проф. Георгиев. – Част от младите изпълнители пристигат от чужбина, където градят успешна кариера. Сред тях са пианистът Асен Танчев, перкусионистката Виви Василева. Ще чуем и много други български музиканти, които рядко идват в България – Стефан Попов, доайенът на виолончеловата ни школа, няколко дуа цигулка и пиано: Лили Бояджиева и Ангелина Абаджиева (които за първи път се събрат като дуо, специално за фестивала), Яна Бурова и Сибила Константинова, Йоана Каменарска и Надежда Табакова. Ружа Семова и Теодора Сороков, пианистката Надежда Влаева, която представи диск с творби на Панчо Владигеров, номиниран от „Грамофон“, Александър Хинчев – партньор на Борис Христов.

Премиерите също са много важни – например Васил Казанджиев за първи път написа балет, чиято премиера е в афиша на фестивала. Ще прозвучат също първи изпълнения на младите композитори Георги Стрезов, Васил Бележков, Румен Бояджиев, Ангел Заберски, Любомир Денев.Традиционно е участието на Албена Врачанска, която живее в Люксембург, ˮкомпозитор във фокус“ е Георги Арнаудов, дори има премиера на композитора Александър Райчев – пиеса, която не е изпълнявана. Хоровете претърпяха най-тежки загуби през тези две години – нямаха възможност да репетират и изнасят концерти. Затова обръщаме специално внимание на хоровите и вокалните концерти в лицето на Соня Маринова, Крум Гълъбов, Камерен хор ˮПолифония“, отбелязваме и 25 години от създаването на хор Te Deum Adoramus с диригент Теодора Димитрова и др.“

На пресконференцията, състояла се дни преди откриването, имаше коментари за неголемия бюджет, отпуснат от културните институции. ˮС пари всеки може“, пошегува се Момчил Георгиев, макар че съвсем не на шега екипът му е срещнал доста препятствия в подготовката.

ˮТрудно е навсякъде по света –  поскъпнаха самолетните билети, отлагат се полети. Но, така или иначе очакваме музиканти от 17 страни. Мария Жоао Пиреш, световноизвестната пианистка, ще свири за пръв път у нас, заедно със Софийската филхармония.

ˮСтрана във фокус“ е Бразилия. Разширяваме географията с изпълнители от Турция, Тунис, Мароко, Япония, Китай, за втори път имаме концерт съвременна музика от Южна Корея, откъдето ще дойдат седем изпълнители на традиционни инструменти, признати за национално недвижимо богатство на страната си. Имаме етно проект с музика от Тунис и Мароко, разработена в балкански и български стил, с участието на кавалджията Недяко Недялков, обработена електронно от Мануела Бончева и още много, много други интересни творчески сътрудничества.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54