Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейската комисия отправи три препоръки към България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи днес препоръките си в областта на икономиката за страните от ЕС, а към страната ни те са в три насоки, съобщи БТА. 

Първата е България да продължи да осигурява временна и целенасочена подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени, както и за бежанците от Украйна. Необходимо е и осигуряване на бюджетни средства за т.нар.“зелен“ преход и цифровизацията, както и за енергийна сигурност. Препоръчва се фискална политика да бъде насочена към постигане на разумни средносрочни фискални позиции. 

Втората препоръка е България да продължи с изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост, както и да разчете разходите по политиката на сближаване до 2027 година, за да започнат преговорите с Комисията. 

Третата препоръка е да се намали цялостната зависимост от изкопаемите горива и техния внос чрез ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници и повишаването на енергийната ефективност в производството и в сградите, както и да бъдат намерени нови дълготрайни решения в централното отопление. Комисията препоръчва и увеличаване на връзките към газопреносните мрежи на съседните страни.

Още от категорията

Определят "Банка на годината"

За 30-та поредна година ще бъдат определени най-добрите български банки в три основни категории: "Пазарен дял“, "Ефективност" и "Динамика на развитие". В тържествената церемония по връчване на награди на победителите в класацията "Банка на годината" тази..

публикувано на 06.07.22 в 07:10

Пчеларството – безценен фактор за здравето, но не и сектор с приоритет за държавата

Природата тази година е по-благосклонна към пчеларите, тя подари топли дъждовни дни през април, които създадоха благоприятни условия за цъфтеж на рапицата, една от предпочитаните медоносни култури за насекомите. Топлите дни през месец май пък..

публикувано на 05.07.22 в 16:29

Обсъжда се възможност за пътуване на българския бизнес до Австралия

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийската търговска камара. На срещата беше обсъдена необходимостта от мерки за активизиране на..

публикувано на 05.07.22 в 15:09