Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме 130 г. от написването на химна „Върви народе възродени“

Снимка: архив

Тази година, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, отбелязваме тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

По случай светлата годишнина, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий, столичани и гости на София са поканени да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по текста на Стоян Михайловски. Тон за песен ще даде Сборен хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров, като за първи път химнът ще прозвучи в своята цялост.

Организаторите от Столична община приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението му, а пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на присъстващите. Церемонията пред Националната библиотека, започва в 11.00 часа, а достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий е свободен.

Още от категорията

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен..

обновено на 04.07.22 в 13:33
Виктория Ангелова-Винарова.
София, художествена галерия, пл. „Свети Александър Невски“, 1932-33 г. и Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството

Изложба проследява пътя на жените архитекти в България и Германия

Знаете ли, че сградата на "Столична библиотека" на площад "Славейков" в София е проектирана от една от най-добрите жени архитекти в България – Виктория Ангелова, през 1926 година. Построена е за административен център на Министерството на обществените..

публикувано на 04.07.22 в 12:45
Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо..

публикувано на 03.07.22 в 10:15