Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.

Още от категорията

Цветовете на украинското знаме осветяват сградата на Министерския съвет

Светлини в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто – ще осветят сградата на  Министерския съвет на 24 февруари, от 18:00 до 24:00 часа. Навършват се две години от началото на войната на Русия срещу Украйна, както и 10 години от анексирането на..

публикувано на 23.02.24 в 22:10

Събота и неделя ще е топло, с облаци на запад и повече слънце на изток

В събота , 24 февруари, минималните температури в България ще са между 4 и 9°. в София и котловините 3°. Преди обяд над Западна България ще е слънчево, но облачността от запад ще се увеличава до значителна, докато на изток ще се задържи слънчево. Южен..

публикувано на 23.02.24 в 20:45

България днес – 23 февруари 2024 г.

На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна силно отекват думите на украинската режисьорка Тетяна Станева, която в интервю за Радио България попита: "Вълнува ли се някой от това какво се случва с българската диаспора в..

публикувано на 23.02.24 в 19:00