Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05