Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.

Още от категорията

Родопската теснолинейка с празнична композиция за 3 март

И тази година честването на Националния ни празник 3 март, ще бъде съпроводено от традиционното пътуване със празнична композиция на родопската теснолинейка. За целта БДЖ и Гражданско сдружение "За теснолинейката" готвят развлекателна..

публикувано на 25.02.24 в 08:05

Необичайни срещи с пернати посред зима

Подранил предвестник на пролетта изненада жителите на село Подкрепа. Първият щъркел за тази година долетя ненадейно в хасковското село още преди жителите му да окачат мартениците . Щъркелът Данчо е подранил с цели 5 дни. Той е пристигнал на..

публикувано на 25.02.24 в 06:10

Пролетни температури в неделя

В неделя облачността ще бъде значителна, но само на отделни места в Западна България и планинските райони ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а..

публикувано на 24.02.24 в 18:30