Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България иска разяснения от Еврокомисията за вноса на руски газ в ЕС

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призова Еврокомисията да изясни дали различните държави в ЕС са третирани различно от "Газпром" и има ли нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Това стана след информации, че Гърция е платила доставките на руски газ за април в евро. Василев е изразил резерви и по предложеното от Еврокомисията финансиране по държави членки на загубите, които те търпят от санкциите срещу Русия.

Руските военни съобщиха, че на 25 май ще осигурят коридор за безопасно изтегляне от Азовско в Черно море на блокираните там около 70 кораба от 16 държави.

Проруските сепаратисти са превзели град Светлодарск и още две селища в Донецка област, потвърди областният управител Павло Кириленко. Със силно превъзходство във военна техника и хора, руските сили почти са обкръжили град Северодонецк, като готвят там втори Мариупол, съобщи съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви пред Световния икономически форум в Давос, че Русия трябва да бъде лишена завинаги от предимствата на участието в световната икономика и че няма да има бърза отмяна на наложените на страната експортни ограничения.

Още от категорията

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума...

публикувано на 06.07.22 в 08:51

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО , съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите,..

публикувано на 05.07.22 в 09:03