Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Аржентинската провинция Чако предлага огромен потенциал за български инвестиции

Заради многобройната българска диаспора, Чако е позната като “Малката България”

Хорхе Милтон Капитанич (вляво) с посланика на Аржентина в България Алфредо Атанасов. Снимка: Facebook /Хорхе Милтън Капитанич

Инвестиции, търговия и култура - това бяха основните акценти на посещението в София на Хорхе Капитанич, губернатор на провинция Чако в Аржентина и най-високопоставеният официален представител на тази страна, който е идвал в България през последните години. Посещението му беше с цел да подпомогне важни инвестиционни планове и да очертае бъдещи стъпки в развитието на отношенията между двете страни в множество области.

Крачка в тази посока бе срещата му с и.д. директора на Генерална дирекция “Двустранни отношения“ и директор на дирекция “Америка“ в МВнР, посланик Петър Крайчев, по време на която бяха обсъдени редица въпроси на двустранното сътрудничество и засилването на връзките между България и провинция Чако. Двамата събеседници са оценили високо постигнатите резултати до момента.

Алфредо Атанасов, Хорхе Милтън Капитанич и Петър Крайчев

“С Петър Крайчев обсъдихме бъдещи проекти свързани с икономическото сътрудничество, задълбочаване на стокообмена и инвестициите, както и планове в областта на културата, науката, технологиите и образованието. Това предполага обмен на студенти и развитие на модерна животинска и растителна биотехнология - област, в която двете страни имат сериозни постижения”, каза губернатор Капитанич по време на пресконференцията си в София.

България и Аржентина имат сериозен и дългогодишен търговски стокообмен, който има потенциал да продължи да се развива много успешно, подчерта посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасов. Предизвикателствата, пред които е изправена Европа като последица от войната в Украйна, налагат търсенето на нови пътища за доставка на храни и газ. В този смисъл Хорхе Капитанич допълни: “Аржентина може да увеличи производството си, за да задоволи недостига на храни и газ в световен мащаб. Страната притежава второто по големина в света находище на неконвенционален газ и петрол”.

Що се отнася до бъдещите български инвестиции в Аржентина, губернатор Капитанич изтъкна:

Миналата година група български инвеститори решиха да развиват бизнес със слънчоглед в провинция Чако. Заради пандемията не можаха да пътуват до там, но настоящата ни среща беше много ползотворна. Обсъдихме възможностите за закупуване на суровини, както и начините за транспорт и последващата им преработка. Това предполага една много сериозна инвестиция не само в слънчоглед, но и в царевица. За тази цел ангажираме и един аржентински партньор с много силни икономически позиции. Другата група инвеститори желаят да работят по проекти, свързани с използването на слънчева енергия. Северната част на Аржентина е силно развита в тази област, включително и Чако.” 

Чако е позната като Малката България заради многобройната българска диаспора, която живее там и наброява повече от 8 хиляди души. “Българите в Чако работят в различни сфери и са се интегрирали толкова добре, че са заемали най-високите държавни постове като губернатор и вицегубернатор”, каза Хорхе Капитанич и припомни, че губернатор на провинция Чако от 1983 до 1987 година е бил Флоренсио Тенев, а като вицегубернатор Хуан Карлос Иванов, двамата от български произход.

Капитанич с вицепрезидента Илияна Йотова

Губернатор Капитанич се срещна и с вицепрезидента Илияна Йотова, с която са обсъдили начините за засилване на контактите с българската общност в Чако. Гостът е отправил покана към вицепрезидента на България да посети Аржентина.

Малко познат и интересен факт за Ресистенсия, столицата на провинция Чако е, че от 1988 година там се организира Международното биенале за скулптура, което се очаква да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Член на журито на тазгодишното издание на Биеналето ще бъде българският скулптор Тодор Тодоров, а част от 700-те скулптури, изложени в Чако, са и творбите на трима български творци, участвали в този форум през годините.

През 2021 г. чествахме 90 години от установяването на дипломатическите отношение между двете страни. Като много важно постижение в този период губернатор Капитанич изтъкна и побратимяването на български и аржентински градове. Очаква се подписването на споразумения за побратимяване с Раковски, Пловдив и Русе.

Самият губернатор на аржентинската област Чако Хорхе Капитанич има силна връзка с региона на Балканите и с България, защото семейните му корени са в Черна Гора. “Познавам българската история, защото тя е и моя история”,каза той в заключение по време на срещата си с журналисти в София.

Снимки: Facebook /Хорхе Милтън Капитанич

Още от категорията

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума...

публикувано на 06.07.22 в 08:51

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО , съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите,..

публикувано на 05.07.22 в 09:03