Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Премиерът критикува в Давос зависимостите на Европа от Русия

Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна ни завари в сърцето на множество кризи, защото допуснахме да бъдем зависими от Русия, заяви премиерът Кирил Петков в панел на Световния икономически форум в Давос. Петков допълни, че "не можем да отговорим на войната по начина, по който бихме искали", защото не е проявено стратегическо мислене за източния фланг. Нямаме коридори от север към юг, през които да се придвижват войски или стоки. Петков коментира, че още през 2014 г., когато Русия анексира Крим, Европа е отправила политически критики към Москва, но не е намалила зависимостта си от нея. "Казано по друг начин, ние го критикувахме политически, но нашата зависимост нарасна", призна Петков.

В условията на тежки боеве в Донецк във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността Киев да се откаже от свои територии срещу мирно споразумение с Москва, за което призова в Давос бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза Зеленски, като имаше очевидно предвид руския президент Владимир Путин, предава REUTERS.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс отхвърли предложението на Москва бъдат вдигнати санкциите срещу Русия, за да се поднови износът на храни за световните пазари.

"Санкциите на САЩ не водят до прекъсване на износа на руска селскостопанска продукция. Санкциите на САЩ са така разработени, че позволяват износа на храни и торове от Русия. Ние, разбира се, няма да свалим нашите санкции срещу напразни обещания“, поясни Прайс. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30