Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска задълбочаване на сътрудничеството със Саудитска Арабия

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан (вляво) и на България Теодора Генчовска
Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток, заяви българският външен министър Теодора Генчовска след срещата в София с гостуващия външен министър на кралството принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената, подчерта Генчовска.  

"Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт", каза още българският първи дипломат. 

Гостът изтъкна от своя страна, че двете страни могат да си сътрудничат ползотворно икономически и в частния сектор.

Диверсификацията на енергийните източници, постигането на кръговата икономика и производството на зелена енергия също бяха сред темите на разговора беше тема на срещата на саудитския външен министър и с президента Румен Радев.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неправителствено сдружение с кампания за справянето с нерегламентираните сметища у нас

Сдружение "BG Бъди активен" отправя покана до НПО организации, спортни клубове и образователни институции с цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията "НЕ на незаконните сметища", с фокус..

публикувано на 28.07.24 в 10:25
Мануел Сарацин

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните..

публикувано на 28.07.24 в 09:35

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11