Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Софийското метро показа войната през очите на украинските деца

"Малките свидетели на войната" "говорят" чрез интерактивна изложба, създадена в България

Снимка: 121agency.bg

Едва ли през последните две години и половина, докато се "пазехме" от вируса в домовете си, сме си представяли, че милиони хора ще бягат от своите "сигурни крепости" принудително. Едва ли някой е вярвал, че краят на световната здравна епидемия ще дойде с началото на война. Война в Европа в XXI век. Но животът е непредвидим сценарист и точно така се разви историята ни. А опитът показва, че част от решението на всеки проблем е той да бъде погледнат в очите, да бъде видян и признат. Това ни доказва и един от последните артистични проекти в България, създаден за да помогне на бягащите от войната в Украйна.

Интерактивната изложба "Малките свидетели на войната" представя рисунки на най-невинните жертви на случващото се – децата, и техния поглед върху войната. Инициатор, организатор и автор на творческата концепция на проекта е "121 Agency" в лицето на Геновева Андреева, в партньорство с Националната мрежа за децата (НМД).

"Рисунките достигнаха до нас чрез Музея за детско творчество от Украйна. Ние се свързахме с дамата, която го ръководи, по много интересен начин. Един ден, докато се чудехме как може да помогнем, намерих в интернет агенция в Киев с дейност, подобна на нашата. Свързах се с тях с предложение, ако имат познати, които вече са пристигнали в България, да ни се обадят, за да им помогнем с каквото можем – с контакти, с настаняване, с работа. И така, една от жените от Украйна, която ни се обади, беше Наталия Склиарска. Оказа се, че тя има фондация, която събира детски рисунки, и е основател на "Музея за детско творчество" в Киев."

След първоначалната среща вземат решение да направят обща изложба в София. Геновева разказва, че такава изложба вече е имало в родината на Наталия, но тя е била в класически вид. Заедно решили да надградят проекта и да го превърнат в интерактивна експозиция от пет инсталации под формата на хексагони с детски ръст. "Идеята е буквално да се наведеш и да погледнеш през очите на децата и да разбереш, как те виждат войната" – обяснява българката. А самите рисунки са хронология на "немислимото", което се случва и днес.  От първия ден на войната Kids Creativity Museum започва да събира рисунки на украинските деца, създадени под звуците на сирени и бомби, за да изследва войната през техния поглед. Те стигат до тях по дигитален път от най-различни градове на Украйна, сред които Киев, Мариупол и Харков. Много често родителите сами изпращат снимки на рисунките на децата си, които след това екипът на Наталия Склиарска публикува. "Изобщо мисията на Музея за детско творчество е да изследва мирогледа на децата по дадени теми и съответно да защитава техните интереси и да се съобразява с тяхната гледна точка" – обяснява Геновева Андреева. Например преди войната децата са рисували много на тема Covid-19, уточнява тя.

Много символично е мястото, на което "Малките свидетели на войната" беше показана за първи път– софийското метро. В продължение на две седмици две от големите спирки на Столичния метрополитен станаха дом на петте "артистични деца" от проекта.

"Разбира се, връзката, която правим е с метростанциите в Киев и не само, които се превърнаха в символ на бягство от войната. Голяма част от децата прекараха първите дни именно там и това е било тяхното убежище. Голяма част от рисунките, които показваме, са създадени точно в метрото и затова решихме да започнем от там", обяснява Геновева.

А как децата виждат днес войната? С тежка въздишка младата българка отговаря, че човек трябва да погледне рисунките, за да се докосне до истинския отговор на този въпрос.

"Има рисунки, които са с директни послания като например – "НАТО, моля, затворете въздушното пространство", "Путин, спри войната!" или просто "Не искам война". На други пък войниците са изобразени като ангели. Една, която ми е любима, е съвсем обикновена картинка на кравички в едно поле. Тя се нарича "Мирни поляни" и представя мечтата на едно дете да види мястото, на което живяло, по начина, по който е изглеждало преди войната. Мечтата за мир в най-чист вид."


До края на месеца изложбата може да бъде видяна в Дома на киното в София, където е част от Международния фестивал "Погледни на Украйна с други очи". На 31 май рисунките ще бъдат част от специалното събитие, на което ще бъдат връчени наградите за принос към живота на децата "Златна ябълка" в Детския куклен театър, организирано от Национална мрежа за децата. Предварително е известно, че специалната награда тази година се присъжда на доброволците, които подпомагат украинските бежанци. Инсталациите ще бъдат част и от церемонията по връчване на културните награди "АртАкция" на 22 юни в "Топлоцентрала" в София. Основната цел на проекта е да събере средства за спешните нужди на децата бежанци в България чрез Фонд "За украинските деца бежанци", създаден от НМД. "Планът е изложбата да бъде активна поне няколко месеца, защото нуждата от средства за тези деца и техните семейства няма да приключи скоро. Дори войната да свърши утре тези деца ще имат нужда от много неща" – категорична е Геновева Андреева.


Рисунките на децата можете да разгледате ТУК.

*По данни на ООН към 12 април 2022 г., над 4 милиона деца са избягали от украинските си домове.

Снимки: 121agency.bg, nmd.bg

Още от категорията

Изложба представя двайсет забележителни жени в архитектурата

Изложбата „Госпожо архитект“, която днес се открива в градската градина пред Народния театър, представя двадесет портрета на жени с принос към архитектурата на XX век. Тя се организира от Гьоте-институт България и фондация „Български архитектурен..

обновено на 04.07.22 в 13:33
Виктория Ангелова-Винарова.
София, художествена галерия, пл. „Свети Александър Невски“, 1932-33 г. и Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството

Изложба проследява пътя на жените архитекти в България и Германия

Знаете ли, че сградата на "Столична библиотека" на площад "Славейков" в София е проектирана от една от най-добрите жени архитекти в България – Виктория Ангелова, през 1926 година. Построена е за административен център на Министерството на обществените..

публикувано на 04.07.22 в 12:45
Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо..

публикувано на 03.07.22 в 10:15