Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Курортът "Златни пясъци" чества 65 години с ретро-изложба и празник

Снимка: bulgariatravel

Един от най-старите и най-красивите ни морски курорти се готви да отбележи своя 65-годишен празник. По този повод в Клуба на народния представител в сградата на парламента бе открита фотоизложба. Ретро снимките, запечатали някои от най-знаковите моменти от развитието на "Златни пясъци",  ще останат в парламента до 6-ти юни, а след това, до края на месеца, изложбата ще може да бъде видяна на Терминал 2 на летище София."Златни пясъци",който е един от трите големи ваканционни комплекса в България, се утвърждава като любимо място за милиони туристи от цял свят. Първата копка на курортния комплекс край Варна е направена на 11 август 1956 г. , а официалното му откриване е на 30 юни година по-късно.Плажната ивица на "Златни пясъци" е с дължина от 3,5 километра и ширина от 80 до 120 метра. Край нея над 90 модерни хотела с първокласни ресторанти и плувни басейни очакват своите гости всяко лято.Атракционните заведения с типична българска кухня и оригинална фолклорна програма предоставят незабравими мигове за посетителите си. "Златни пясъци" привличат много млади хора. Те пристигат тук заради нощните барове, игралните казина, боулинг-зали, сърф, яхтеното пристанище, водните ски, делтапланерите, подводното гмуркане, различните екскурзии, концерти, фестивали, морски празници и всякакви други развлечения.

Историята на "Златни пясъци" също е много интересна. В миналото оттук  е минавал римски път, открити са и следи от присъствието на древните траки. А на мястото на днешното Морско казино, някога корабите зареждали прясна вода по силата на подписаната през 1230 г. от цар Асен II грамота за свободна търговия по нашите земи с републиките Дубровник, Венеция и Генуа.

Още през 1915 г. братята Шкорпил, основатели на българската археологическа наука, първи прокарват своята идея за изграждане на морски санаториум и летни жилища на това място.Пред комисията Карел Шкорпил се навежда, грабва шепа пясък и казва: "Вижте колко чист и жълт е пясъкът. Та това е "златен пясък". Буренакът може да се очисти за два-три дни". Така той успява да убеди властите, че мястото е прекрасен плаж. Още на другия ден команда от моряци започва да разчиства района. Днес това е един от най-известните и посещавани български морски курорти.65-та годишнина на "Златните", както ние българите наричаме комплекса, ще бъде отбелязана с богата програма. Празникът ще стартира на 11 юни с подкрепата и съдействието на Министерствата на туризма и на външните работи и Община Варна. Поканени са всички.

Съставил : Венета Николова
Снимки: tourism.government.bg, bulgariatravel

Още от категорията

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата . Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII..

публикувано на 02.07.22 в 07:15

Не Джурасик, а Бургасик парк!

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на..

публикувано на 30.06.22 в 15:46

Миналото на древна Аполония оживява в археологическия комплекс "Месарите"

В миналото, в местността “Месарите” край днешния черноморски град Созопол, се простирала извънградската територия на древногръцката колония Аполония Понтийска. На това място са открити следи от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре..

публикувано на 30.06.22 в 10:08