Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва XV Пролетен базар на книгата в София

От 30 май до 5 юни книгите ни канят на среща пред НДК

Снимка: abk.bg

Над 15 000 заглавия от повече от 130 издателства от цялата страна, разположени в 60 шатри, много премиери и богата културна ежедневна програма. Това ще предложи 15-ят Пролетен базар на книгата в София*, който започва на 30 май и продължава до 5 юни в парка пред НДК. По време на тазгодишното издание ще се проведе и Петият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, който ще има самостоятелно обособена сцена с програма, посветена на любовта към четенето, литературата и функционалната грамотност сред подрастващите.


Денят на детето – 1 юни ще бъде специален акцент в литературната седмица, който ще се превърне в истински празник за малките властелини на буквите, каза пред Радио България Десислава Алексиева, председател на Асоциация “Българска книга”.

“Цялата програма тази година е подбрана така, че да бъде подходяща за детската публика. Ще има много премиери, сред които и на детската писателка Петя Кокудева. Ще има специални работилници, в които ще се изработват книгоразделители, корици за книги и още много интересни и любопитни събития“ – обяснява Алексиева.

На 1 юни ще бъде представена и книгата “Кой припка за рибка“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като едно от 200-те най-значими издания за 2021 година. 

Основното мото тази година на Пролетния базар е “Грамотността”, а причината Десислава Алексиева обяснява така:

Десислава Алексиева
“Всички изследвания в областта на грамотността, и то на функционалната грамотност, показват, че четенето на книги е основният фактор за развитието на това човешко умение. Колкото повече децата четат за удоволствие, толкова по-високи академични резултати постигат и то не само на стандартизираните тестове в учебните заведения, но и в ежедневието и живота си. Затова ние посвещаваме фестивала на тази тема и искаме още веднъж да заявим голямата необходимост от нови заглавия в библиотеките и да бъде инвестирано в инициативи за насърчаване на четенето. По тази причина в рамките на фестивала продължаваме изключително успешната инициатива от “Походът на книгите”, като ежедневно ще има събития, в които известни личности ще четат на децата, с което още повече да провокират техния интерес“– обяснява тя.

Въпреки необходимостта от национална стратегия в тази област, Алексиева е категорична, че истинската любов към четенето се възпитава в семейството и основната роля за нея имат родителите.

“В рамките на фестивала сме организирали и лекция за родители, която да им разкаже за най-често срещаните митове и грешки около четенето и да им даде идеи, как те самите могат да направят четенето интересно и забавно за децата. При това не само в ранна възраст, но и в училищна възраст, когато децата започват да развиват всестранни интереси и четеното обикновено отива на заден план. Грешка е например митът, че когато едно дете започне самостоятелно да чете не е необходимо ние, възрастните, вече да го правим на глас. Напротив – времето, което прекарваме с детето докато четем заедно, без значение дали то може да го прави самостоятелно или не, е много важна част от възпитаването на любов към книгата. То е личният пример, който оставя много силен отпечатък в съзнанието му“ – казва Десислава Алексиева.

Традиционно във всички събития на Асоциация “Българска книга“ участва  Институтът по български език към БАН. По време на Пролетния базар на книгата те ще организират състезания по грамотност, в които всеки може да провери своето ниво на знания и да научи за най-новите промени в българската граматика. Нещо много важно, по думите на председателя на Асоциацията, защото езикът е жив и се променя заедно с нас, което налага постоянно да четем и ежедневно да се образоваме.

А дали времето прекарано вкъщи по време на Covid-пандемията пробуди това желание за нови знания и дали книгите станаха по-желани спътници в дните ни?

“По време на първото затваряне имаше наистина повишен интерес към книгите и четенето, който обаче постепенно спада. Факторите за това са много и за съжаление икономическата ситуация не е никак лесна - макар книгите да са наистина насъщни за душата ни, когато човек трябва да избере какво да закупи много често ежедневните неща, които са част от нашия бит, изпреварват закупуването на литература. Затова, освен книгите да “отидат“ при хората и така да повишим нивата на четене, нашата мисия е да има възможност за безплатен достъп до книги за всички. И това става именно чрез библиотеките във всяко едно населено място.“

*Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация ‘Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Тази година се провежда под патронажа на министъра на културата.

Снимки: abk.bg, БГНЕС

Още от категорията

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10