Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: president.bg

България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната. Това подчерта държавният глава Румен Радев в телефонен разговор днес със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч. 

Българският държавен глава заяви, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония. Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч бяха единодушни, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона. 

Двамата обсъдиха и начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза, заради блокирания износ на зърно от Украйна. Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани изрази готовността на страната си за осъществяване на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Още от категорията

Руската офанзива на фронта срещу Украйна забавя ход

Руски ракети са ударили Педагогическия университет в Харков, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Заснето от руснаци видео, качено на сайта на агенция UNIAN, показва как при изстрелване на ракети срещу Харков от Белгород част от..

публикувано на 07.07.22 в 08:56

Парламентът ще изслуша премиера и министъра на енергетиката за доставките на газ

Днес парламентът ще изслуша премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов относно доставката и цената на природния газ. Изслушването е по предложение на бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ...

публикувано на 07.07.22 в 07:10

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12