Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската версия на закона „Магнитски“ е в работен вариант

Снимка: БГНЕС

Има създадена междуведомствена група, начело с Министерството на правосъдието, която работи по създаването на проект на Закон, за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. 

В нея участват експерти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите и представители на академичните среди. Въпреки, че текстовете са все още в работен вариант, проектът, придобил популярност като "българския вариант на закона "Магнитски", предизвика остри критики от страна на коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" и опозицията в парламента, които определиха текстовете като фашистки. 

В отговор, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира, че текстовете имат за цел да защитят държавните институции и фирми по адекватен начин, а Министерството на правосъдието е единственото, което може да се съобрази с всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин за запълването на тази празнота в българското законодателство. 

От своя страна Министерството на правосъдието коментира, че не може да подкрепи разпространения в медиите вариант на т.нар. български проектозакон "Магнитски", защото е в противоречие с Конституцията и европейското законодателство.

Още от категорията

Парламентът ще изслуша премиера и министъра на енергетиката за доставките на газ

Днес парламентът ще изслуша премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов относно доставката и цената на природния газ. Изслушването е по предложение на бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ...

публикувано на 07.07.22 в 07:10

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала , при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми",..

публикувано на 06.07.22 в 12:12

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума...

публикувано на 06.07.22 в 08:51