Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песнопения на арамейски език огласят Бачковската света обител и катедралата "Св. Александър Невски"

Снимка: Българска патриаршия

Световноизвестният православен духовник архимандрит Серафим Бит-Хариби от Грузинската православна църква е на посещение в България, съобщи Светия синод на БПЦ. Днес архим.Серафим ще изнесе концерт с песнопения на древния арамейски език (на който е говорил Христос) в Бачковската света обител, а в неделя, на архиерейската Света литургия, ще изпълни православни песнопения в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 Архим. Серафим е син на грузински асириец и грузинка. В младежките си години е активен спортист, получава трети дан таекуон-до и карате и става четирикратен шампион на Грузия по борба източен стил. Жени се и му се раждат три деца, ръководи спортна школа в Киев. През 2006 се замонашва в Украйна, а през 2008 започва да служи в Стара Канда, област Мцхети-Мтианети близо до Тбилиси, където е ръкоположен за дякон през 2010.

С благословението на Грузинския патриарх-католикос Илия II, отец Серафим започва да служи на асирийски и староарамейски език, като сам съчинява полифонични песнопения и псалми на древните езици в съвременна мелодика. През 2015 получава сан схиархимандрит на новоиздигнатия манастир "Тринайсет Свети Сирийски отци". През 2016 в патриаршеската църква Светицсховели в Мцхета пее пред грузинския патриарх Иля II и папа Франциск и придобива световна известност. Едно от посланията му е свързано с геноцида над християните в Близкия изток, люлката на християнството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56