Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песнопения на арамейски език огласят Бачковската света обител и катедралата "Св. Александър Невски"

Снимка: Българска патриаршия

Световноизвестният православен духовник архимандрит Серафим Бит-Хариби от Грузинската православна църква е на посещение в България, съобщи Светия синод на БПЦ. Днес архим.Серафим ще изнесе концерт с песнопения на древния арамейски език (на който е говорил Христос) в Бачковската света обител, а в неделя, на архиерейската Света литургия, ще изпълни православни песнопения в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 Архим. Серафим е син на грузински асириец и грузинка. В младежките си години е активен спортист, получава трети дан таекуон-до и карате и става четирикратен шампион на Грузия по борба източен стил. Жени се и му се раждат три деца, ръководи спортна школа в Киев. През 2006 се замонашва в Украйна, а през 2008 започва да служи в Стара Канда, област Мцхети-Мтианети близо до Тбилиси, където е ръкоположен за дякон през 2010.

С благословението на Грузинския патриарх-католикос Илия II, отец Серафим започва да служи на асирийски и староарамейски език, като сам съчинява полифонични песнопения и псалми на древните езици в съвременна мелодика. През 2015 получава сан схиархимандрит на новоиздигнатия манастир "Тринайсет Свети Сирийски отци". През 2016 в патриаршеската църква Светицсховели в Мцхета пее пред грузинския патриарх Иля II и папа Франциск и придобива световна известност. Едно от посланията му е свързано с геноцида над християните в Близкия изток, люлката на християнството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27