Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да съхрани традициите в отглеждането на рози

Снимка: Министерство на земеделието

По време на традиционния Празник на розата в Карлово, министърът на земеделието д-р Иван Иванов, подчерта, че вековните традиции в отглеждането на рози трябва да бъде съхранено. Министър Иванов изтъкна, че българската маслодайната роза притежава неповторим традиционен аромат и е позната в различни краища на света. Затова българското розово масло се цени високо на международните пазари и заслужено дава на България името „страната на розите“. По думите на министъра, в момента у нас са регистрирани над 2 800 бр. земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят. Заради негативните последици около пандемията и кризата в сектора е предвидено розопроизводителите да получат до средата на юни финансова подкрепа в размер на 5 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00