Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Настаняват украинските бежанци във вътрешността на страната

Започна настаняването на украинските бежанци в държавни бази
Снимка: БГНЕС

Започна преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази във вътрешността на страната. Над 500 са хотелите, които ще настанят бежанци срещу 7,5 евро на ден.

Бежанците ще се съпровождат с автобуси до гарите, където ще се качват на влаковете, а след това отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване. Прехвърлянето ще продължи до 1 юни.

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за 3 месеца. Ще се дава възможност на бежанците да си намерят работа в близките населени места. Програмата за настаняване ще работи в този си вид до 24 февруари 2023 г.

Близо 7000 са бежанците, настанени във Варна и региона, около 10 000 край Бургас и 2000 в Добричко. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50