Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаем се от национална демографска стратегия, за да не изчезнем от картата

Снимка: Ани Петрова

За три десетилетия населението на България се е стопило с 1,5 млн. души. Продължителността на живот у нас е средно 71,4 г. при 80 г. в европейските страни. На практика всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската тенденция не бъде променена, не след дълго тук ще живеят огромно количество пенсионери и малцинство работещи. А според дългосрочните прогнози през 2050 г. страната ни ще бъде населявана от едва 5,6 млн. българи при население от 6,5 милиона в момента, според данните на Националния статистически институт.

Ниската раждаемост, застаряването, некачественото здравеопазване и емиграцията са сред основните причини за задълбочаващата се демографска криза.

“Фактът, че сме бедни оказва голямо значение – коментира Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по регионална политика. – Над 2 млн. икономически активни българи в момента са зад граница, докато у нас 2,7 млн. души са в работоспособна възраст, а пенсионерите са 2 милиона. Това, за което трябва да работим, е да направим страната ни атрактивна за българите в чужбина и те да се завърнат. Всеки иска да живее нормално, да се чувства европеец – но 15 г. след влизането ни в ЕС, ако попитате хората на улицата, повечето едва ли ще ви кажат, че са европейци.”

Макар и в списъка с приоритети, предприемането на действия за ограничаване на демографския проблем все още не е на дневен ред пред управляващата коалиция, заявява депутатът.

За да се фокусираш върху нея, не трябва да има страничен шум, а в момента имаме война, инфлация, криза на енергоносителите – продължава Настимир Ананиев. – Важно е да се изработи национална стратегия с конкретни стъпки относно визията на България през следващите 20 г., която да бъде подкрепена от всички парламентарни сили. Ако обаче някой започне да следва тези стъпки и след няколко години следващото управление направи друго – това го гледаме вече 30 г., стратегията просто няма да работи.”

Депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев произхожда от най-бедният район в Европа – Северозападна България, и помни доста по-многолюдния град Видин от детството си. Той казва, че партията му има програма за справяне с демографската катастрофа.

Ние искаме по примера на Гърция, която през 90-те върна над 1 млн. души чрез пакет от икономически мерки, да направим същото – предлага Ангел Георгиев. – Ще ни бъде нужна мащабна помощ от ЕС, за да имаме този пакет, който да вдигне икономиката на крака и българските емигранти да се завърнат. Според нашата програма, който от тях го направи, няма да плаща данъци през първите 5 г., а ако развива бизнес, срокът ще бъде увеличен на 10 г. Северозападният край е класически пример за това какво ни очаква, ако продължаваме да не вършим нищо. За да се справим с демографската криза освен финансови ресурси се изисква също управленска воля и капацитет, но досега нито едно правителство не ги е демонстрирало.”

Най- малката парламентарно представена партия “Възраждане” предлага също така да бъде изработена концепция за приемането на етническите българи зад граница чрез облекчена процедура за придобиване на българско гражданство. Друга мярка предвижда развиването на икономически зони в изоставащите райони, с които да се открият повече работни места в по-малките градове.

Демографско изследване на БАН - “Регионалните демографски дисбаланси в България”, вещае обезлюдяване на страната ни в следващите 20 г.

“Проблемът при демографските процеси е, че ако в момента нещата се случват с един интензитет, в следващите години поради напрупаните проблеми, свързани със силно застарялото население, тези процеси стават все по-силни – казва един от авторите на изследването проф. Надежда Илиева. – Прогнозата ни е свързана с по-бързи темпове на влошаване на демографската ситуация.”

Ученият обаче смята, че колапсът е обратим, тъй като световната история е виждала и доста по-тежки демографски кризи от тази в България.

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на Георги Жиков от БНР Видин/

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44