Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отговор на викторината на Радио България

Петър Петров прави достояние на света първия електронен часовник

Снимка: колаж

Въпросът за първия електронен часовник, публикуван на страниците на Радио България с цел не само да изпита знанията на нашите последователи, но и да пробуди любознателността им, поднесе изненада – включително на българската аудитория. “Кога изобретението на Петър Петров е пуснато на пазара?” се оказа тест доколко ние, българите, познаваме близката си история и личностите, които с плодовете на своя талант и интелект са допринесли за световния технологичен прогрес.

Изобретателят от български произход Петър Петров пуска на пазара своя ръчен електронен часовник с марката “Пулсар” през 1971 г. Правилният отговор “През 70-те години на ХХ век” е посочен само на четири чуждоезикови сайта от общо десет – на Немската, Френската, Испанската и Гръцката редакция. Сред отговорилите правилно обаче не са посетителите на българската страница, които заедно с тази на Английската, Руската, Сръбската и Албанската смятат, че изобретението излиза на пазара през 60-те години на миналия век. Само на страницата на турски език пък предположението е за 50-те години.

Петър Петров е роден през 1919 г. в пловдивското село Брестовица, в семейството на свещеник. През 1939 г. се записва във Френския чуждестранен легион, а година по-късно попада в германски военнопленнически лагер в Полша, заловен при защитата на линията Мажино. Заради българския си произход успява да се завърне в родината през 1941 г. и става царски офицер. В края на Втората световна война емигрира в Германия, където се дипломира като инженер. Междувременно новата комунистическа власт в България го обявява за народен враг и задочно го осъжда на смърт.

Авантюристичният му дух го отвежда в Канада, където участва в изграждането на военновъздушните бази, и в Индокитай – там строи мостове и електрически централи. Накрая се установява в Съединените щати, достигайки бреговете на Флорида със собственоръчно проектиран катамаран, за да се превърне в един от най-продуктивните изобретатели на ХХ век. В САЩ българинът се включва в множество космически проекти, заедно с група учени създава първия метеорологичен сателит “Нимбус”, допринася и за проектирането на първия комуникационен спътник “Телстар”.

През 1968 г. Петър Петров основава компанията CareElectrics, в която изобретява безжичен сърдечен монитор и ръчен електронен часовник. А през 1975 г. заедно с един от тримата си сина създава компанията ADSEnvironmentalServices за производството на компютризирана апаратура за измерване на замърсявания, чийто годишен доход възлиза на 50 млн. долара.

Петър Петров си отива от този свят на 83-годишна възраст, след плодоносен живот в страната на неограничените възможности, но малко познат в родината. Той се нарежда в дългата редица от светли умове, чиито изумителни постижения отдавна са получили признание зад граница, докато у нас продължаваме да се изумяваме, щом случайно се докоснем до някое от тях.

Радио България не спира да разказва интересни истории за изключителни българи, места и събития. В материалите ни ще откриете отговорите на множество любопитни въпроси, включително и на новото ни питане във викторината: Къде се намира единственият оцелял островен средновековен манастир в България?

Още от категорията

Ларс Нордби – как един визуален артист от Норвегия избра да живее и твори във Велико Търново

Глътка модернизъм и абстрактна красота – това предлага мъничка галерия във Велико Търново – някогашната българска столица с хилядолетна история, където на всяка крачка миналото напомня за себе си. Но на една тиха улица в центъра на града, човек попада..

публикувано на 28.09.22 в 15:05

Хубаво е да живеем като общност, в която съседите не са наши конкуренти, а хора, с които си помагаме

23 години заедно във всеки един момент, както у дома така и докато са на работа. Така, в едно изречение можем да обобщим живота на Оливие и Митана Рош. Запознали се във Франция, но избрали да се установят и да разработят свое семейно френско бистро в..

публикувано на 19.09.22 в 11:20

Майя Ананиева, която учи децата на българския "Колорит"

Повече от трийсет години тя ръководи арт-школа "Колорит" в Плевен и със своите възпитаници прославят България по света. Вече трийсет години една българка предава любовта към българските традиции и обичаи на деца чрез изкуството на цветовете. А..

публикувано на 08.09.22 в 17:35